perjantai 8. helmikuuta 2008

Jumalan tunteminen.

Aina silloin tällöin uskovaisten liikainnostusta selitetään sillä, että hän ei tunne itseään eikä Jumalaa tarpeeksi hyvin. Minusta tämä on aika mielenkiintoinen tapa lähestyä asiaa, koska Jumalan tuntemisen mittareita on aika vaikea keksiä.

Ihmisen voi sentään tuntea hyvin juttelemalla hänen kanssaan. Jumalalle vastaavaa on vaikea tehdä. Jumala on kuin kirjailija, jonka kirjoja voi lukea mutta jolta ei voi pyytää nimmaria. Kyllähän mekin voimme lukea vaikka Goethea, joka on kuollut ukko. Mutta vaikka miten hyvin lukisimme kirjoja ja tuntisimme Goethen ajatukset, emme varsinaisesti tuntisi Goethea, toki tietäisimme hänestä paljon.

Tämän ero on oikeastaan todella selvä: Nykyään on niitä aktiivifanittajia jotka piirittävät julkkiksia. Heillä on valtavan laajat tiedot ja innostus tuntea nämä. He tietävät varmasti tähdistä sellaisiakin asioita jotka nämä itse ovat jo unohtaneet. Muistavat mm. jokaisen kännisen kommentin pilkulleen. Nämä fanit eivät kuitenkaan varsinaisesti tunne näitä tähtiä.

Tälläinen innostunut nyt kuitenkin varmasti kokee että hänellä on erityisen henkilökohtainen ja aktiivinen suhde Jumalaan. Ymmärrän toki että tässä korostetaan sitä että uskovainen on kuin tuollainen aktivisti - ahdistelijafani, eikä tähden ystävä. Tosin kun uskovainen sanoo tämän, hän on usein enemmänkin "elokuvaharrastaja", joka on katsonut elokuvaa ja miettinyt siihen liittyviä tunteita ja sosiaalisia rakenteita huvin. Mutta jonka ei vielä silti perustellusti voida väittää tuntevan tuota elokuvantekijää.

He voivat parhaimmillaan vain lukea tähden elämänkertoja ja tätä käsitteleviä lehtiartikkeleja, kerätä nimikirjoituksia - ja toivoa parasta, eli esimerkiksi hyväntekeväisyystempauksessa voitettua illallista em. tähden seurassa.

Tosin tässä tapauksessa nimikirjoitusten metsästäjällä on ongelmia, koska Jumala on kirjoittanut niitä paljon, mutta näyttää siltä että hänellä on paljon erilaisia käsialoja. Toisin sanoen: Liikkeellä on valtavasti väärennettyjä nimikirjoituksia, ja niitä eteenpäinmyyvät ja esittävät nimikirjoitustenmetsästäjät jotka voivat luulla väärennöstä aidoksi, kenties siksi että heitä itseään on alunperin huijattu väärennetyllä nimikirjoituksella.

Eikä kellään ole keinoa varmistaa mitkä näistä ovat aitoja. Edes surkeaa väärennöstä ei voida erottaa, koska tämä vaatisi aitoon nimikirjoitukseen vertaamista. Ja tämän vertailukohdan aitous taas saataisiin vain kontaktissa itse tähden kanssa. Ja tämän kontaktin järjestäminen vaatii tähden tuntemista.

2 kommenttia:

mm kirjoitti...

Aika hyvää juttua.
Uskovaiset kyllä uskovat näkevänsä Jumalan nimmareita siellä täällä.
Ja vieläpä omistuskirjoituksia.
Eivätkä usko tuntevansa Jumalaa kuin vähän. Paljon jää arvoitukseksi.

paahtoleipä kirjoitti...

Thanks. Ideastasi nappasin vielä pienen laajennuksen. Thanks.