keskiviikko 7. toukokuuta 2008

Positiivista helluntai -hihhuleista.

Koska olen aina melko kriittinen hihhuleita kohtaan, on joskus hyvä katsoa myös sitä, mitä hyvää heissä on. Sillä maailmassahan ei koskaan ole "absoluuttista pahaa" ihmistä. Jotain hyvääkin on löydettävä. Koska hihhuleita on monenlaisia, ja ne aina mokaavat joissain asioissa siten, että kokonaisuuden kannalta mitään kehua ei voinut kohdistaa kaikille hihhulinäkemyksille, valitsin kehuttaviksi helluntailaiset. Toki kaikki helluntailaiset eivät ole hihhuleita, mutta olen kyllä huomannut että "jokin yhteys" siinä kuitenkin näyttää olevan. Ei siis pidä yleistää ryhmästä yksilöön vain siksi että olen johtanut yksilöistä ryhmään. Se, että usea ylipainoinen on huonokuntoinen ei tarkoita että sumopainijat olisivat huonokuntoisia.

Mieleeni tuli muutamia asioita.

Ensinnäkin helluntailaiset eivät ota rahaa toiminnastaan. Eli toisin kuin monet muut uskonnot, he eivät myy rahaa vastaan palvelujaan. Eli siinä missä ennustajalla käynti maksaa rahaa, nämä tyypit ajattelevat enemmän että "ilmaiseksi olette ottaneet, ilmaiseksi antakaa". Helluntailaiset rukoilevat puolestasi ilmaiseksikin. Toki tässäkin kohdassa on kirjakauppiaita ja muita vastaavia, jotka myyvät aatettaan. Mutta normihelluntailainen ostaa näitä kirjoja, eikä suinkaan tee niitä.

Uskovaiset ovat myös melko usein livenä ihan kohteliaita. Jos kysyt heiltä naamakkain että olisiko hänestä oikein että minut nyt laitetaan Helvettiin, he kommentoivat jotain kohteliasta siitä miten valitettavaa tämä tosiasia on. Toki he yrittävät sysätä vastuuta ateisteille: "Jokainen voi valita meneekö Helvettiin vai Taivaaseen". Itse Helvetin ja kiduttamisen eettisyys siis lakaistaan ateistin syyksi. Että kun kidutus tulee jonkun lain mukaan, on oma syy jos joutuu kidutettavaksi. Kuitenkin helluntailaisista on helppo kaivaa kauhisteluja esimerkiksi kommunistien hirmuteoista; Kun kommunistit kiduttivat uskovaisia, uskovaisilla oli vaihtoehtona hylätä uskonsa. Ei tämä tehnyt toimintaa eettiseksi, että "uskovaisen valinta oli". Tilanne on siis hieman sama kuin Jehovan Todistajilla, jotka ovat ylpeitä siitä, että menivät keskitysleirille. Heillehän Hitler heidän puheidensa mukaan antoi vaihtoehdon, joka oli Jehovan Todistajista eroaminen. Toki tässä tapauksessa kyseessä oli valinta, mutta ei se tee Jehovan todistajien kokemaa rangaistusta hyväksytyksi. Mutta jotta voisimme palata helluntailaisten hyvyyteen, on muistettava että vaikka heidän rukoilunsa voi olla ärsyttävää, ja vaikka rukoilu ei olisi totta, eikä se toimisi. Se kuitenkin viittaa yhteen asiaan. Siihen että helluntailainen itse kokee että asia on tärkeä, ja että on oikein että sille tapahtuisi jotain. Hän osoittaa omaa hyvää tahtoaan pyytäessään puolestasi asioita. Sillä että sinä et usko rukoukseen ei sinänsä haittaa tässä kohden, koska rukoilija itse uskoo pyynnön kohteen olevan oikeasti.

Lisäksi helluntailaiset ovat melko usein kohteliaita. En siis puhu miehistä, vaan naisista. Kun katsotaan oikein vahvasti uskovaisia naisia, he ovat tyypillisesti rauhallisia, pitkäpinnaisia ja alati kohteliaita ja ystävällisiä. Miehille vastaava vakaumuksellisuus ei näytä sopivan kovinkaan hyvin: Heistä tulee usein nenäkkäitä. Sellaisia joille kohteliaat sanat ovat pintasilausta. He muuttuvat sellaisiksi jotka muuttuvat ylpeiksi fariseuksiksi, jotka opettavat muita, ovat siis heitä viisaampia. He ovat auktoriteetteja. Heillä on tieto ja viisaus. He osaavat sanoa lauseita jotka ovat pinnallisesti "Jokaisella on oikeus omaan näkemykseensä, hyvää päivänjatkoa." mutta pinnan alla lausutaan jotain sen suuntaista, että "haista sinä tyhmä pakana pitkä p. iloitsen siitä että Saatana lyö sinua tulikivenkatkuisella metalliputkella päähän. Nautin tästä jo etukäteen". Ehkä syynä on se, että uskovaiset miehet näkevät itsensä keskimäärin "Jumalan kuvana", kun taas naiset näkevät itsensä enemmän "Jumalan kuvana". En sitten tiedä johtuuko tämä siitä että helluntailaisuus on jollain tasolla epätasa -arvoinen ja kannattaisi näkemystä jossa mies johtaa ja nainen seuraa. Mutta joka tapauksessa helluntailais -naisten kohteliaisuus näkyy ja kuuluu myös asenteiden tasolla. Tämä asennetaso on minusta perkeleen tärkeää, paljon tärkeämpää kuin pintasilaaminen.

Lisäksi helluntailaiset ovat avoimia. Eli toisin kuin esimerkiksi skientologit, he kertovat oppinsa sisällön. Samoin heidän tilaisuutensa eivät ole mitään maksullisia tilaisuuksia, vaan käytännössä jokainen voi minä tahansa päivänä halutessaan kävellä sisään joukkoon. Toki monia, minuakin ärsyttää, se että tätä informaatiota jaetaan turhankin innokkaasti. Mutta se voittaa kyllä 1000 - 0 salailevan piilottelun.

Ei kommentteja: