lauantai 10. toukokuuta 2008

Niin ne ajat muuttuvat.

Kun minä olin nuorempi, ja käännyin ateistiksi, ateismi oli harvinaista. Tai ainakaan sitä ei juuri näkynyt yhtä aggressiivisena kuin nyt. Silloin uskovaiset suhtautuivat ateisteihin eri argumentein, mutta nykyisellä asenteella. Mitä silloin sai kuulla?

Aikaisemmin sai kuulla siitä, kuinka ateismi oli harvinaista, vain muutamat erikoisuudentavoittelija oli ateisti. He eivät nähneet sitä ilmiselvyyttä joka oli enemmistölle selviö.

Ja ateismi oli sisällyksetön eikä se merkinnyt ateisteille mitään. Todisteena tästä oli se, että ateistit eivät julistaneet ja olivat hiljaa, kun taas uskovaiset vaivojaan säästämättä näkivät sanoman levittämisen tärkeäksi tehtäväksi. Tämä tarkoitti siis sitä että ateisteilta puuttui aatteen palo, se oli vain jotain passiivisuutta, jotain jota ei voisi kutsua aatteeksi.

Sittemmin tämä on muuttunut. Ateistit ovat pistäneet erotkaakirkostaa pystyyn ja aggressiivisimmat heistä juoksevat tukka putkella foorumilta toiselle kertomassa miten evoluutio on totta ja ateismi Tosi maailmankatsomus, ja muut on tietysti epärationaalisia uskontoja.

Nyt taas ateistien heikkous on se, että ateismi on äänekästä ja heitä on aika iso joukko. Sitä haukutaan nyt esimerkiksi "muodin seuraamiseksi", lauman perässä juoksemiseksi. Että jos et osaa omilla aivoillasi ajatella, eroat kirkosta. Eli sellaisella asenteella ett jos olet radikaali, uskot kreationismiin. (Sitä mainostetaan uutena ja radikaalina. Unohdetaan että se itse asiassa edustaa niin vanhaa ja perinteistä näkemystä että enää vain harva on niin "uskossa väkevä".) Ateistit ovat huonoja koska heidän aatteessaan on uskonnonkaltaisuutta. Sitä oikein kerrotaan kuinka ateistit käyttävät uskonnonkaltaista kieltä ja osallistuvat aktiivisesti politiikkaan ja muihin asioihin. (Sillä sehän on uskonnon juttuja).

Toisin sanoen, hihhulit eivät vihaa sitä minkälaisia ateistit ovat. He voivat viitata siihen että ateistit ovat aggressiivisia. Mutta tosiasiassa kun katsoo mitä he vain melko vähän aikaa sitten sanoivat, huomaa että he vain vihaavat sitä että joku ajattelee eri tavalla kuin he. Sillä sehän pakottaa heidätkin miettimään sitä että on erilaisia vaihtoehtoja elää elämänsä. Jos kaikki olisivat samanlaisia ja kristittyjä, ei kristinusko joutuisi lainkaan kohtaamaan kritiikkiä. Ja tämä taas olisi uskovaisen paratiisi.

Ei kommentteja: