keskiviikko 25. huhtikuuta 2007

Uskovat ja auktoriteetit.

Hihhulin kanssa ei kannata keskustella koska heillä on omasta mielestään takanaan aina kaikki rehelliset ja avoimet tutkijat, joilla on tätä kautta täydellinen auktoriteetti. Sinulla ei siksi voi koskaan olla riittävästi auktoriteettia, jos olet erimielinen. Ja jos viittaat johonkin tutkijaan, niin tämä on väärässä koska on niin rajoittunut. Jos hihhulin kannattama tutkija on väärän alan professori, ei väliä. Samoin ei haittaisi, jos jossain keskustelussa häviää jonkun "väärän alan" edustaja joka sinne on erikseen kutsuttu: Hihhulin auktoriteetti on tällöin voittanut PROFESSORIN. Tälläinen "Saat olla mitä mieltä haluat kunhan olet samaa mieltä kuin minä - ja olen aina valmis kriittiseen keskusteluun kunhan SINÄ häviät" ei ole minkäänlainen lähtökohta keskustelulle.

Samaa uskovaiset ihme kyllä soveltavat myös uskovaisten tutkijoiden kanssa:
Jos joku tutkija, esimerkiksi Einstein tai vastaavat, olivat uskonnollisia ihmisiä, tämä tarkoittaa sitä että heidän saavutuksensa ovat nimenomaan heidän vakaumuksensa innoittamia ja aikaansaamia. Itse asiaa sen tuntematta oletan että suurin osa kaikista -siis myös merkittävistä- tutkimustuloksista on uskovaisten, koska he kuitenkin edustavat suurinta enemmistöä kaikista ihmisistä. Toisaalta jos joku tutkija on hihhulin mielestä jotain "väärää mieltä" jostain asiasta, niin kyseessä on luonnollisesti Saatanan salajuoni, jolla esitetään että uskovaisten sisällä olisi hajaannusta ja että oikea uskova voisi olla myös väärää mieltä, vaikka kaikkihan me Raamatusta tiedämme...
Luultavasti homma toimii jopa niin että sama uskonnollinen tutkija voi jossain tilanteessa olla "osoitus uskon tehosta" ja toisaalla "Saatanan salajuonen kätyri/sätkynukke".

3 kommenttia:

M kirjoitti...

"Itse asiaa sen tuntematta oletan että suurin osa kaikista -siis myös merkittävistä- tutkimustuloksista on uskovaisten"

Tuosta en olisi niinkään varma, koska suuri osa merkittävistä tutkijoista ei ole "tavallisia" ihmisiä. Dawkins on tästä kirjoittanutkin, The God Delusionissa, muistaakseni.

paahtoleipä kirjoitti...

Minä taas olen kuullut jotain juttuja niistä Juutalaisista ja niiden runsaista Nobeleista. Ajattelin että vaikka tuon selittelyt jumalalliseksi johdatteluksi voivat olla perättömiä, niin ainakin edes tuo itse ilmiö olisi tosi.

Mutta en tosiaan sen kummemmin tiedä, voihan olla että huipputiedemiehistä iso osa olisi ateisteja tai jotain. Ainakin luulisi että hihhulien määrä vähenisi.
(Voisi jopa arvioida jonkun jutun huuhaaksi sillä, että jos siihen uskominen vähenee koulutuksen mukana, se olisi todennäköisesti huuhaata? Kun Einsteinkin tuotti suhteellisuusteoriansa, hän kaiketi kuului kuitenkin tieteellisen koulutuksen saaneeseen poppooseen, jolloin leviämissuunta olisi "koulutetuista" lähtöisin..)

M kirjoitti...

Juutalasilla kai käsitetään aika useasti syntyperältään juutalaiset, vaikkeivat nämä Yahween uskoisikaan.

Onhan noita listojakin, ei sillä, että tosiasiat päätettäisi tiedemiesten listauksilla, kuten jotkut kreationistit ovat yrittäneet. :)

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_atheists#Science_and_technology