tiistai 13. tammikuuta 2009

Maailmanloppu 2012.

Jimiltä tuli koominen dokumentti, "Maailmanloppu 2012" joka kertoi siitä miten vuonna 2012 maailmanloppu rynnistää luoksemme. Siinä perusteltiin Mayoilla ja Raamatulla ja muilla elementeillä. Jopa internetin ennustusohjelmalla. Se oli täynnä "toteutuneita ennusteita", eli siinä tulkittiin symbolisia ennusteita jälkikäteen ennustuksiin sopiviksi. Esimerkiksi erään ennustuksen "puhekivi" tarkoittaa tietysti kännyköitä. Tämä on tietenkin kaikille maailmanlopun ennustajille tuttu strategia.

Tässä haastateltiin myös erästä henkilöä, joka perusteli uskonsa ennustuksiin vetoamalla Ateenalaisiin: Koska ateenalaisten filosofia, tiede ja muut asiat ovat ihailtavia, olisi typerää valikoida vain nämä asiat. Kun kerran taidetta, rakennuksia ja muuta kulttuuria ihailee ja pitää hienostuneena, pitää ehdottomasti pitää myös oraakkeleja pätevänä tietolähteenä.

Tämä on hieman sama asia, kuin se että jos joku kulttuuri tai henkilö osaa yhtä tai kahta asiaa, niin sitten häntä pitäisi pitää kaikessa hyvänä. Eli jos on auktoriteetti yhdessä, on auktoriteetti kaikessa. Tämä taas on yhtä fiksua kuin esittää että jos joku tekee yhden virheen jossain, niin hän olisi täysin epäluotettava. Tosiasiassa vaikka tekisi kuinka pahan virheen yhdessä asiassa, voi olla hyvä toisissa. Ja se että on hyvä jossain ei tarkoita että olisi hyvä kaikessa.

Ohjelma kasasi yhteen eri tahoja, jopa tietokone -ennusteita, bisnesmiehiä ja psykoanalyytikkoja, I -Chingin "erikoisia kombinaatioita", Nostradamusta, Merlinin legendaa, Ateenan oraakkeleita ja kristillisoikeistolaista kreationismia ja tuomionpäivää ja ne kaikki viittasivat juuri tuohon Mayakalenterin loppumisesta tuttuun vuosilukuun. Näitä kasattiin yhteen ja vihjattiin että "kaikki nämä toisistaan riippumattomat profetiat päätyvät samaan lukuun." Tämän pitäisi tuoda uskottavuutta ilmeisesti jotenkin jollain erikoisella tavalla jota en vain jotenkin ymmärrä: Erityisen vaikeaksi ymmärtämisen tekee se, että esimerkiksi Raamatussa tai ennustuksissa muutenkaan ei itse asiassa mainita lainkaan vuosilukuja, vaan ne on esitetty epämääräisemmin. Siksi tuo väite siitä että kyseessä on juuri "erillinen samaan tulokseen päätyminen" on outoa.

Erikoisesti ohjelmassa kerrottiin myös "Mother Shiptonista" eli Shiptonin muorista, joka on kuvitteellinen hahmo, joka ei ole koskaan elänyt. Ohjelma myönsi että se on väärennös, jonka ennustukset ovat "postdiktiivisia", eli ne on kirjoitettu tapahtumien jälkeen: Eli on kirjoitettu "ennuste" tapahtumasta joka on jo tapahtunut ja sitten se esitetään ikään kuin "vastalöydettynä". Kirjassa mainittiin kuitenkin kuinka näistä ennusteista moni on toteutunut myös "prediktiivisesti", eli ne ovat ennustaneet asioita. Esimerkiksi naisten lyhyestä hiusmuodista löytyi ennuste. Ohjelma uteli että "voisiko tämä johtua siitä että kirjoittaja sai oikeita ennusnäkyjä huijauksia kirjoittaessaan?" ja että "Oliko hänellä käytössä myös jokin aito ennuskirja joka on vain kadonnut?"

Ohjelma ei sen sijaan udellut että "voisiko tämä ennusten toteutuminen johtua siitä että ennusteiden lukijat keksivät selitykset ja merkitykset ennusteille aina jälkikäteen?" Me toki tunnemme tämän utelustrategian, jossa ollaan näennäisen kriittisiä, kun kysytään. Mutta kysymykset jotka esitetään kertovat että kyseessä on vain ajatusten suuntaaminen. Ovela keino, jossa voidaan sanoa "näin tapahtui" ilman että joudutaan kohtaamaan ikäviä skeptikkoja: Jos skeptikko sanoo että "eikö kysymykset ole johdatteleva?" ja "eikö niitä ole hieman yksipuolisesti valikoitu?" he voivat aina vastata, että "en tiedä, jos sinulle tulee mielikuva että se tarkoittaa jotain, eikö se voi tarkoittaa sitä että se todella järkevästi tarkoittaa sitä?"

Ohjelmassa vihjattiin että 2008-2009 aikavälillä alkaisi ydinsota, joka huipentuisi sitten tuohon vuoden 2012 tuhoon. Tietenkin ohjelmassa esitettiin myös epämääräistyksiä : Moni ennustaja vihjaili kuinka tuho ei olisikaan tuho ja maailmanloppu maailmanloppu, vaan että se tarkoittaisi vain maailmanloppua jossa tuntemamme maailma loppuu tai käy vain jotain merkittävää. Näin ennustaja kun voi aina kävellä pakoon sanomisistaan ja jatkaa elannontienaamistaan vielä vuona 2013.

Ei kommentteja: