keskiviikko 14. tammikuuta 2009

Hanaa!

Kyllähän me kaikki tiedämme kuinka luonnollinen on aina hyvää ja keinotekoinen pahaa. Esimerkiksi kasveissa on vain lääkeaineita, mutta jos samoja yhdisteitä tehdään laboratoriossa, se on keinotekoinen myrkky. Ainakin vaihtoehtohoitajien sanojen mukaan.

Veden kohdalla mainostetaan nyt erityistä keinotekoista värkkiä, joka muuttaa luonnottoman veden luonnolliseksi. Ainakin omien sanojensa mukaan. Jotkut sen esittämistä väitteistä kuulostavat periaatteessa mahdollisilta: Esimerkiksi happea voi tulla veteen ja kalkkia poistua. Tosin se herättää myös ihmetystä:
1: Jos se poistaa kalkkia, niin tahrautuuko kyseinen laite. Kalkkihan ei katoa mihinkään. Miksi tästä kalkkeutumisesta ei ole mainintaa?
2: Sivulla mainitaan että se tekee vedestä "kaksinapaista". Miten tämä mitataan ja mitä se tarkoittaa? Jos veden napaisuutta voidaan mitata, haluan sellaisen laitteen. Jos sen taas tekee meedio, eikö olisi syytä vähintään mainita että kaksinapaisuus liittyy uskonnolliseen käsitykseen henkimaailmasta, joka taas ei ole sellaista mitä tiedemaailma ei hyväksy. Kun kerran mainitaan että "korkeakoulut" ovat jotain mieltä tehosta, luulisi, että tieteellisyys kiinnostaa ja tieteettömyydestäkin olisi maininta.
3: Toisaalta sivu sanoo että "Plus&Minus-vedenpyörteistäjät eivät poista mahdollisia epäpuhtauksia vedestä, mutta veden saamalla energialla on monta positiivista vaikutusta." ja toisaalta taas väitetään että "vähentää biologisen myrkyn Lipopolysakkaridin (LPS, endotoksiini) määrää (Kristianstadin korkeakoulun mukaan" ja "irrotta kalkkia; kalkkia vapautuu myös vesijohdoista" Minusta nämä lausunnot ovat ristiriitaisia.
4: Sivu myös mainostaa mukavasti sitä, kuinka se tasaa energiatasoja aivopuoliskojen välillä. Valitettavasti tämä ei ole sitä mitä tiede opettaa aivotoiminnasta. Tässä kohden käsitys viittaa hengellisiin näkemyksiin. Niiden kohdalla tilanne on siitä hankala, että niiden harjoittajat ovat itsekeskeisen ylpeitä väittäessään että he tietävät ja osaavat jotain. Valitettavasti tämä on kehäpäättely ilman tätä testaamista: Henkimaailman tietäjän sana on uskottava, koska hänellä on aito kyky. Ja hän on aito uskottava koska hän sanoo niin uskottavasti.
5: Erikoinen on myös väite siitä että vain parittomat käyttökerrat toimivat. Miten tämä on testattu kokeellisesti? Jos asia on tutkittu, siitä varmasti löytyy tutkimus jossa asetelman voi tarkistaa. Luulisi että veteen joko imeytyy happea tai ei, eikä imeydy joka parittomalla kerralla ja poistu parillisella. Jos se taas sitoo jollain tavalla lipopolysakkarideja tai kalkkia, ne voisivat joka toinen kerta ehkä jollain ihmeellä puhdistaa tavaran, mutta siitä ei voi olla kyse koska tuotetta ei mainosteta tavalla "joka toinen käyttökerta se imee kalkin itseensä ja joka toisella kerralla dumppaa edellisestä imetyt myrkyt mukaan" tms.

Ei kommentteja: