sunnuntai 1. maaliskuuta 2009

Viikkogallup: rikolliset.

Hitlerin ohjaamien natsien terrorin uhreja oli 10-11 miljoonaa. Stalinin uhreja oli 30 miljoonaa. Pol Potin arvioidut uhrit ovat 1,2- 1,7 miljoonan välillä. Mugaben uhrien määrästä ja Pinochetin uhrien määrästä ei saa helposti tietoja. (Muidenkin vaihtelevat.) Kaiken kaikkiaan kuitenkin tulokset mukailevat oikein surmattujen lukumääriä. Natsin uhri ääntä 0,72 miljoonaa uhria/ääni, Stalinin 0,33 ääntä per miljoona kuolonuhria ja 2,35 ääntä jokaiselle Pol Potin tappamalle miljoonalle. Selvästi tässä on jonkinnäköinen pieni painotus kuitenkin olemassa.
Sarjamurhaajien kohdalla olen ottanut varmat tappomäärät lukuun. Näiden kohdalla on paljon epäselvyyksiä. Viiltäjä Jack:5 (1 ääni /5 uhria), Zodiac, sama 5 & 1 ääni/5 uhria, Ted Bundy, 30 murhaa = edelleen vakioitu 1 ääni/5 murhaa, Jim Jones, 900 uhria, joita ei tosin tappanut itse. (1 ääni / 150 uhria) Charles Manson 7 uhria, (1 ääni / 2 ja yksi kolmasosa uhria.) Kuitenkin järjestys mukaili heilläkin uhrien määriä.
On erikoista, miten äänet sopivat jossain määrin tässä kohden omalla tavallaan suuruusluokkien arviointiin. Itse en tiennyt murhien määriä ennen lunttaamista. Niistä on kuitenkin jonkinlainen, tosin hieman vääristynyt mutta ei aivan huono, arvio.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Pol Pot käsittääkseni listi suhteessa huomattavasti suuremman osan maansa väestöstä kuin Hitler tai Stalin. Sikäli diktaattorin henkilökohtaisen kauheuden arvioinnissa on ihan perusteltua antaa PP:lle suurempi painokerroin.

En itse ehtinyt osallistua äänestykseen, harmi