keskiviikko 25. maaliskuuta 2009

Nami nami.

Luin mielenkiintoisen artikkelin aivoöttiäisistä. Niiden ihmeellisyys, monimutkaisuus ja muut monimutkaisuudet herkistävät taatusti kaikkia mieliä luonnon ihmeille. Sieltä löytyy sellaista kauneutta ja hyvyyttä, että ateistikin ymmärtää.

Artikkelissa kerrottiin kuinka aivoista tulee mitä paras parasiittihotelli, kun loiset ovelasti kiertävät immuunipuolustustamme, joka sekin on kuuleman mukaan erittäin hienostunut.

Kaikki ovat tietysti kuulleet korvamadoista (musiikkia) ja suolinkaisista. Mutta aivot, nuo ihmisten pääsä olevat lihapaakut, ovat monien ihmeellisten Luojan Luomusten asuinsija. Ja ainakin minun aivoissani on sellainen hyvä puoli, että siellä asuminen olisi rauhallistakin. Palveluja ei tosin ole paljoa, joten michelintähtiä ei tipu kovin montaa. Ei kuitenkaan ollenkaan hullumpi paikka elää. Ainakin hinta on kohdallaan.

Aivoparasiittien uhreja on paljon, mutta niistä ei puhuta. Syynä on varmaan se, että niitä sairastavat asuvat kaukana eivätkä siksi ole mikään ongelma, toisin kuin se että joidenkin uskovaisten tutkimuksille nauretaan, ja että uskovaisia kritisoidaan eikä heidän kanssaan olla samaa mieltä.

Kaksi tärkeää parasiittia ovat "Taenia solium", joka on laakamato "pork tapeworm". Toinen on "Amoeba Naegleria fowleri", joka on ameeba.

Mato on yleisin aivoparasiitti, joka infektoi 50 miljoonaa ihmistä vuodessa. Se syödään vaikka herkkusianlihapihvin mukana. Se loisii sisäelimistössä ja joskus se päätyy aivoihin. Seuraa tietysti paljon ikäviä oireita päänsärystä infarkteihin. Se voi aikaansaada vakavia vaurioita.

Naegleria fowleri, on sen sijaan harvinaisempi tauti. Sen tiedetään olleen 175 ihmisellä, tosin heidän selviytymismahdollisuutensa ovat olleet huonot. 97% kuolee. Ongelmana on se, että ameeba elää myös ilman isäntää, ja se elää monenlaisissa oloissa. Sen tuhoaminen on vaikeaa. Ameebat kulkevat nenästä aivoihin. Kuten arvata saattaa, hermosoluja syövä ameeba ei ole kovin mukava tauti. Se aikaansaa kuoleman nopeasti.

Kaikenlaisia sitä onkin. Paitsi Suomessa. Sillä maailma tasaa. Meillä on pakkasta, joten meiltä puuttuu monia trooppisia ötököitä. Se on jännä, miten jos haluaa elää lämpimässä, joutuu sietämään loiseläjiä. Aina on jokin kiusa.

Ei kommentteja: