tiistai 17. maaliskuuta 2009

Paavi jatkaa vanhalla linjallaan.

Kuten tunnettua, jos tiettyjä islaminuskoisia tahoja kritisoidaan aiheesta naisten ympärileikkausasioiden kohdalla, on katolisen kirkon synti selvä ; Ehkäisy ja AIDS -asiat.

Nykyinen paavi jatkaa edeltäjiensä linjoilla. Hänen mukaansa kondomit eivät auta. Sen sijaan pitäisi herättää henkisesti.

Ajatus on kai sinänsä kaunis. Siveys ja yksiavioisuus taatusti ehkäisisi AIDS -tapauksia. Selibaatti suojaa raskauksilta ja sukupuolitaudeilta kaikista parhaiten. Ongelmana on tietysti se, että tämä ei toimi käytännössä; Jos kannustetaan siveyteen, tilanne pahenee käytännössä. Paavi on toki Kova ja Vaikutusvaltainen kaveri, mutta ei hänkään voi maailman toimintaa muuttaa mahtikäskyllä. Valitettavasti ideologioille annetaan aivan aiheetta sananvaltaa. Ehkä siksi kun moraalinen toiminta on usein automaattista.

Toinen aika erikoinen systeemi on tietysti se, että ratkaisuksi tarjotaan monokulttuuria. Eli systeemi toimii vain jos pakotetaan katolinen näkemys jonkinlaiseksi kaikenkattavaksi diktaattoria vahvemmaksi määrääjäksi. Ratkaisu ei siis perustu siihen että olisi erilaisia uskontoja, vaan että kaikki olisivat samaa uskontoa kuin Paavi ja lisäksi tottelisivat häntä jokaisessa asiassa, myös seksiasioiden yksityiskohdissa. En voi kuvitella suurempaa vallantahtoista kommenttia; Paavihan itse asiassa vihjaa että olisi kiva kun kaikki vain tottelisivat häntä aivan kaikessa, tässä henkilökohtaisesta henkilökohtaisimmista asioissa.

Enkä usko että näkemys joka perustuu yhden uskonnon maailmanvaltaan tulee kovin uskottavasti toteutumaan. Siksi ratkaisu on vähintään utopistinen.

Ei kommentteja: