lauantai 28. heinäkuuta 2007

Kaksi askelta

Olen jälleen katsonut Penn&Telleriä. Tällä kertaa aiheena olivat kummitukset. Ne samat, joita lapsena pelkäsin. Sarjassa oli vieraana muutamia tiedemiehiä (kuten 1. Nobelisti, toinen oli aivotutkija).

Jaksossa esiintyi tiedemiehen lausunto (muistaakseni aivotutkijan), jossa perusteltiin että haamumiehet ovat kahden askeleen päässä tieteestä.
1: He eivät ole osoittaneet että kohteet olisivat todella erikoisia ilmiöitä. (Jaksossa he etsivät sähköjännitemittarilla sähköjännitteitä, ja joka paikassa oli sähkävaloja ja ulkona voi olla vielä sähkölinjoja päälle.)
2: He eivät ole osoittaneet että niiden takana todella olisi kummitukset.

Samaa logiikkaa noudattaen on helppo huomata, miten UFOT ja henkivideot... eivät mene samaan kuvaukseen; He vaativat skeptikkoja osoittamaan heidän kuvansa vääräksi laadukkaalla debatilla. (Joka jostain syystä yleensä tarkoittaa rahahaastetta ja sitä että huonosta kuvanlaadusta ei saa puhua) sen sijaan että osoittaisivat että kuvat todella aivan ehdottomasti ovat aitoja. Saati sitten osoittavat että kuvan kohde todella on UFO tai mystinen liskonainen.

Samoin köpelösti käy Torinon käärinliinalle. Tämä käärinliina on minusta tosi sykähdyttävä. Se on kenties ainut reliikki, josta minulle on koskaan tullut erikoinen olo. Sykähdyttävyys ei kuitenkaan tarkoita että se olisi aito. Kaksi askelta tekee tätä selväksi. Käärinliinaa jumalalliseksi väittävät eivät ole osoittaneet että liina todella olisi aito 0030 -luvun tienoilta peräisin oleva ruumisliina. He ovat sen sijaan kritisoineet sitä kun ajoitustesti, joka siitä on tehty on otettu jostain palasista, jolla liinaa on aikojen kuluessa paikkailtu, siitä kuinka ristiinnaulitsemista kämmenien läpi ei ole testattu vaan väitetään vain että naulat repisivät tiensä irti (käärinliinan miehellä naulanreiät on kämmenissä, ei ranteissa)... eli selitelleet sitä miksi havainnot on heille ongelmallisia. Tämä on kaikkea muuta kuin liinan aidoksi kuolinliinaksi todistamista. Mutta pelkästään tämäkään ei vielä riittäisi. Heidän olisi osoitettava että liinassa on todella ollut Jeesuksen ruumis.

Kahden askeleen menetelmä vaikuttaa minusta ihan järkevältä.

1 kommentti:

man with desire kirjoitti...

Torinon käärinliinasta on monenlaisia mielipiteitä sekä tutkimuksia, jotkut sanovat sen olevan aito ja toiset sanovat sen olevan huijausta. Tosiasia on että Torinon käärinliina ei esitä Raamatun Herraa Jeesusta, sillä Raamatusta löytyy todisteet, jotka kumoavat teorian, että Jeesuksen kasvoista olisi jäänyt kuvaus Torinon käärinliinaan.

Koko artikkeli löytyy sivulta. http://koti.phnet.fi/petripaavola/torinonkaarinliina.html