tiistai 31. heinäkuuta 2007

Dogmaattiset.

Ateisteja syytetään usein dogmaattisiksi. Kuinka he eivät suostu näkemään mitään mitä ei voi laittaa mikroskooppiin ja mitä ei voi nähdä. Dogmi taas on väite, jota ei tarvitse todistaa, jotain jota ei kyseenalaisteta missään olosuhteissa. Dogmin hylkääminen on harhaoppia, kerettiläisyyttä.

Varmasti on totta, että ateistit eivät suostu helposti nielemään selityksiä tontuista, peikoista, hengistä, demoneista, Jumalista... Tämä on mahdollisesti dogmaattista. Kunhan vain unohdetaan että ateisti voi olla "kusessa", jos tonttuja jäisi esimerkiksi luonnontutkijoiden rotta -ansaan. Jos kummitukset tekisivät niitä asioita joita niiden väitetään tekevän. Jos pilven päältä alkaisikin jyrähtelemään Herra Jumalan ääni. Siinä ei ateisti voisi enää kauaa jäädä roikkumaan : Jos kaikki näkisivät noita samoja asioita, olisi massapsykoosiselityksessä roikkuminen sama kuin väittäisi että ihmiset massapsykoosissa näkevät pöytiä.

Pieniä Vihreitä Miehiä voi pitää tarinointina vain niin kauan, kuin UFOjen kannattajat joutuvat selittelemään sitä miten salaliitto pitää UFOt piilossa "tavallisten katseilta". Tonttuja voi epäillä, paitsi jos tontut olisivat luonnossa yhtä näkyviä ja yleisiä kuin hiiret. Loch Nessin ja isojalan ystäville on helppo nauraa vain niin kauan, kuin riittävä varmistus "harvinaisesta lajista" saadaan. Taikuutta on helppo epäillä, kunnes noidat, velhot ja ninjat hyökkäävät kimppuumme mystisine voimineen.

Toisin sanoen: Ateisti, etenkään "skeptinen ateisti", ei voi olla ytimeltään dogmaattinen. Hän joutuisi hyväksymään erittäin konkreettisesti ilmaantuvat Jumalat ja muut vastaavat ilmiöt. Ateismin keskeisin oppi, eli oppi Jumalattomuudesta, ei ole dogmi.

Entä uskovainen? Jumala on kaikkivoipa ;Jos universumissa jokin toimii lain kautta, on Jumala säätänyt lain. Samalla Jumala toimii myös "aukkojen kautta", eli jos asia ei tapahdukaan lailla, se kertoo heti että se tapahtuu ihmeellä. Toisin sanoen, oli tilanne miten tahansa, hihhuli ei joudu kyseenalaistamaan Jumalaa. Kävi miten vain, uskovaisen ei tarvitse luopua oppinsa keskeisestä elementistä, Jumalasta. Tämän vuoksi usko voi hyvinkin olla dogmaattista.

Ei ihme, että olen elänyt käsityksessä että dogmi tarkoittaa uskonnon sanelemaa mielipidettä.

Ei kommentteja: