torstai 26. heinäkuuta 2007

Harmitonta moniarvoista inhimillistä vaihtoehtoista?

Oracin blogissa kerrottiin siitä kuinka ihminen oli kuollut homeopaattisessa leikkauksessa. Homeopatiahan on sitä, kun tietyllä "samanlaisuuden kriteerillä" valittua ainetta potenssoidaan niin, että lopulta varsinaista ainetta on laimennettu niin paljon, että tilastollisesti sitä ei ole yhdessä pullossa edes molekyylin vertaa. Ts: myydään pullotettua vettä lääkkeenä.

Tälläistä voisi pitää ensi silmäyksellä ihan harmittomana puuhana. Etenkään, jos homeopaatti kehottaa silti ottamaan "länsimaiset norsunluulääkärilääkkeet". Vettähän me hanastakin juomme. Ehkä homeopatia on kallista, mutta toisaalta niin ovat horoskooppipuhelutkin.
(Horoskooppien kohdalla harmittomuutta miettiessä voitaisiin kuitenkin miettiä kuinka paljon luonnonvaroja kaikkien lehtien horoskooppejen painaminen kuluttaa ; Joku voisi sanoa että melko paljon turhan hömpän levittämiseen.)

Mutta että kuolema homeopatian vuoksi. Minusta jokainen tälläinen "vaihtoehtolääketieteen" tuoma kuolema on turha kuolema, koska se olisi voitu todennäköisesti välttää käyttämällä sen sijasta sitä "rajoittunutta lääketiedettä, joka hoitaa sairautta eikä ihmistä kokonaisuutena".

Toisaalta jokainen voi sanoa, että henkilön olisi pitänyt tietää että homeopatia on hömppää. Ja että jokainen saa uskoa tälläisiin jos haluaa. Joissain asioissa näin voikin olla. Mielestäni ihminen voi juoda vettä (eli homeopaattista "tehokkaasti potenssoitua" lääkettä) normaalioloissa niin paljon kuin huvittaa jos siitä tulee hänelle hyvä mieli. Mutta että ketään ei ajettaisi kuolemaan hömppään uskomisensa vuoksi.

Minua edes ajatus siitä että tässä "luonnonvalinta karsii ajan kanssa populaatiosta ne yksilöt jotka ovat perimältään taipuvaisia hurahtamaan huuhaaseen" ei lohduta. Jos on olemassa kaksi vaihtoehtoista hoitoa joista toinen todennäköisesti parantaa ja toinen todennäköisesti ei paranna vaan sen sijaan pienellä todennäköisyydellä tappaa, ei siinä ole kahta samanarvoista vaihtoehtoa. Toinen on "parantavaa hoitoa", toinen on "arvottua eutanasiaa". Ja näin on riippumatta siitä miten "rajoittuneita" sen parantavan hoidon tarjoajat ovat verrattuna arvotun eutanasian tarjoajiin.

"Avomielisyys" ei haudassa lohduta. Ei, vaikka siellä maattaisiin ja maaduttaisiin miten "kokonaisvaltaisesti".

Ei kommentteja: