maanantai 13. heinäkuuta 2009

Miksi pitää pilkata, ja ketä?

"Jos Jeesus ei kosketa, miksi pitää pilkata? Antais vaan olla jos on turha ja yhdentekevä. Mutta kun Jumala on kaikki luonut ja kaikkia koskettaa, pitää olla uskossa tai vastustaa."

Todellinen syy on siinä, että ainakin itseä Jumala ei kosketa. Jeesus vaikuttaa vähemmän elämääni kuin astianpesuaine. Siksi minulle merkittävämpi valinta on se, mitä hammastahnaa tai pesuainetta ostan kaupasta.

Mutta uskonto on eri asia. Uskonto taas tarkoittaa sitä että uskovaiset eivät anna vaan olla. He ovat ärsyttäviä. Ja he ovat maallinen, konkreettinen, instituutio jolla on konkreettisia jäseniä. He vaikuttavat maailmassa paljonkin. Jumala ei tee mitään, mutta uskovaiset tekevät.

Ehkä henkilökohtainen usko ja instituutio on eri asia, mutta uskovainen toimijana yhdistää molemmat. Ei ole henkilökohtaista uskoa ilman institutionalisoituja kannanottoja kuten "Jumalan pojan nimi on Jeesus". Erottelu on järkevää vain uskovaisten sisäisessä luokittelussa ja valtapelissä. Sen ulkopuolella on vain toimijoita jotka seuraavat tiettyä kannanottokokoelmaa.

Ja tätä systeemiä ateisti vastustaa. Eikä hän epäile uskonnollisten instituutioden ja uskovaisten ihmisten olemassaoloa. Ateisti pilkkaa, koska uskovainen alentaa ja pilkkaa ensin. Sanomalla että "ateistin paikka on Helvetissä" ja viittaamalla että uskonto olisi moraalin takaava juttu. Tämä tarkoittaa samaa kuin sanoo että ateistit ovat huonompia ihmisiä, jotka ansaitsevat kidutusrangaistuksen koska heidän ihmisarvonsa on niin pieni. Tätä ei voi pukea mihinkään kaunosanoihin. Ateisti on paska ihminen. Jos hän muuttuu hyväksi vaihtamalla instituutiota ja Jeesus rakastaa ateistia haluten tämän vaihtavan tämän ideologian, se tarkoittaa silti että ateisti on paska ihminen kunnes tekee tämän.

Mika Waltari kirjoitti "Mikael Hakimissa" :

"Todellinen uskovainen pitää omaa uskoaan ainoana oikeana, olipa hän kristitty, juutalainen tai muslimi, ja taipuminen kunnioittamaan toisten uskoa tahtomatta tappaa heitä sen tähden merkitsee vain ihmisen sydämessään luopuneen uskostaan. Epäilemättä maailmassa on jo koko joukko valistuneita ihmisiä, jotka ajattelevat kuten sinä, mutta heidän lukumääränsä on aina pysyvä pienenä ja heidän on pakko pysyä pysyä viisaasti vaiti, koska vain ahdasrajainen, kiihkoileva usko kannustaa ihmisen tekoihin eikä suinkaan valistunut viisaus."

Lyö ihmistä kadulla ja hän helposti lyö takaisin. Hauku ihmistä ja hän haukkuu takaisin. Se ei sen kummempaa "jeesuksen kosketusta" vaadi. Siksi jokainen uskovainen joka ei ymmärrä tätä, on yksinkertaisesti typerä. Tai empatiakyvytön: hänhän ei osaa asettua muiden asemaan.

Ateistien vihan kohteena ei siis ole mikään "yliluonnollinen herra johon he eivät halua uskoa", vaan instituutio ja sen nimissä toimijat. Tämä lienee se harva asia, joka on kaikille ateisteille yhteistä.

3 kommenttia:

jose kirjoitti...

Hei, itsekin päätin erota kirkosta, koska todella ymmärsin, ettei Suomen luterilaisen kirkon kristinusko ole Jeesuksen opetuksen mukaista, eikä sitä täten kuuluisikaan tukea. Minulla ei ole enää uskontoa, minulla on vain uskoni Jeesukseen ja se riittää. Kaikkea hyvää!

jose kirjoitti...

Olipa hyvin sanottu:

"Ateistien vihan kohteena ei siis ole mikään "yliluonnollinen herra johon he eivät halua uskoa", vaan instituutio ja sen nimissä toimijat. Tämä lienee se harva asia, joka on kaikille ateisteille yhteistä."

Itsekin vastustan samaa, mutta en todellakaan vihaa. Mielestäni se on vaan surullista.

paahtoleipä kirjoitti...

Mistä sait päähäsi että kyseessä olisi pelkästään Kirkko? Kaikissa uskonnoissa on ideologia. Sinullakin on. Tämä on selvää, koska sinulla on näkemys siitä mikä on Jeesuksen opetuksen mukaista ja mikä ei. Ei sinulla ole vain uskoa Jeesukseen, vaan myös ideologia, kasa näkemyksiä. Kun teitä Jeesukseen uskovia seuraajia on kasassa kaksi, on kyseessä joukkio, ja voidaan alkaa puhumaan instituutiosta.

Minustakin se on surullista. Enkä varsinaisesti "vihaa" sanan vahvimmassa mielessä.