keskiviikko 1. heinäkuuta 2009

Anteeksi mitä?

En tiedä minkä vuoksi tämän ateistien bussikampanjan yhteydessä esiintyy niin usein väite siitä että bussikampanja "kehottaisi eroamaan kirkosta". In facto teksti on kuitenkin se, minkä voi tuosta ohessa olevasta kuvasta lukea.

Siinä vihjataan että Jumalaa tuskin on olemassa, ja että murehtimisen sijasta tulisi nauttia elämästä. Tässä ei vihjata että kirkosta eroaminen olisi pakollista. Itse en ymmärrä miten ateisti ei voisi toimia vaikka pappina.

Sillä siinä missä kristitty saattaisi ajatella joutuvansa Helvettiin siitä että pitää Islamilaisen istunnon, ei ateisti pelkää että häneen iskisi salama tai mitään. Toki moni ateisti, kuten itse, pidän papin ammattia vastemielisenä vaihtoehtona, koska ateisti kuitenkin joutuisi valehtelemaan työkseen. Valehteluhan tässä yhteydessä tarkoittaa vain sitä että puhuu omaa ja vahvaa vakaumustaan vastaan.

Tämä ei tietenkään tarkoita että pappeja tulisi sensuroida: Eihän sekään että koulussa opettaja joutuu opettamaan evoluutiota vastoin vakaumusta tarkoita että koulukirjoja olisi edioitava. Eikä että kreationisti ei voisi toimia biologian opettajana. Se kertoo vain siitä että opetussuunnitelma pistää kreationistiopettajat puhumaan vastoin vahvaa vakaumustaan. He kokevat taatusti tämän valehteluna. Ja jos tätä ei kykene tekemään, ei kannata mennä opettajaksi.

Mutta jos palaamme itse asiaan, ne henkilöt jotka väittävät että ateistit olisivat tällä bussikampanjalla kehottamassa ihmisiä eroamaan kirkosta eivät ymmärrä mistä he puhuvat. Luultavasti he sekoittavat tämän siihen vanhaan kampanjaan, jossa oli siististi että "eroa kirkosta". Mutta tämä on eri kampanja. Mielestäni ennen kuin lähtisi moittimaan, olisi syytä ottaa peruasioista selvää. Kun tässä tapauksessa kyse on 10 sanasta, ja sitä vaivaa ei ole oltu valmiita näkemään, se kertoo vain siitä että uskovaisilta puuttuu täysin kunnioitus. Että ateistit nähdään niin saastaisina että 10 sanaa ei viitsitä lukea ennen kuin tehdään kannanottoja. Tämän jälkeen on turhaa esittää vaatimuksia siitä että ateistien olisi otettava mitään selvää uskonnosta.

2 kommenttia:

neitu kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
neitu kirjoitti...

Tämä (tahallinen?) väärinkäsitys löytyy myös laatulehti Turun Sanomien pääkirjoituksesta: http://www.ts.fi/online
/mielipiteet/paakirjoitus/56634.html

En tajunnut sitä "Eroa kirkosta" -kampanjastakaan noussutta haloota. Siinähän vain mainostetaan olemassa olevaa palvelua. Entä sitten?

Ottavatko uskonnolliset ihmiset kaikki mainokset kirjaimellisesti? Jos jossain lukee "osta vessapaperia" niin he jättävät siltä istumalta (no pun intended) kaiken kesken ja juoksevat kauppaan ostamaan vessapaperia?