sunnuntai 29. kesäkuuta 2008

Dup dor a'az Mubster

Vulkanilainen tervehdys Star Trekistä on kuuluisa. Siinä molemmat kädet nostetaan esille siten, että sormet ovat yhdessä tasossa ja nimettömän ja keskisormen välit levitetään. Siihen kuuluu myös lausahdus "Live long and prosper", eli vulkanilaisisttain tuo otsikon teksti. Star Trekissä Spock käyttää sitä aina silloin tällöin.

Tämä tervehdys ei ollut alun perin edes Star Trekin käsikirjoituksessa. Se on tavallaan sisäpiirivitsi. Spockin näyttelijä, Leonard Nimoy, joka on juutalaista sukua, liitti tervehdykseen juutalaisen siunauksen : Tervehdyksen sormet muistuttavat shin -merkkiä, joka tässä kohden viittaa sanaan "Shaddai", joka taas viittaa Kaikkivaltiaaseen Jumalaan. Tällä on luonnollisesti merkitystä juutalaisessa kulttuurissa, tosin kädet laitettiin erityisesti merkin päälle, eikä pidetty ilmassa kuten Vulkanissa tehdään. Mutta kun seinän ottaisi pois kesken käden päälle laittamisen, lopputulos on niin samanlainen, että juutalaiset varmasti ovat tienneet yhteyden.

Toisin sanoen: Star Trek sisältää piilotettuja juutalaisia elementtejä. Jos kyseessä olisi ateistiset merkit, tietäisimme ihmisiä, jotka etsisivät niitä. Onhan esimerkiksi Harry Potterista etsitty kytköksiä ja tätä pidetään saatananpalvontana. Minusta yksityiskohta on kuitenkin lähinnä hauska. Tästä lähtien en enää ajattele juutalaisia mustahattuisina pulisonkimiehinä tummissa kauhtanoissa, vaan lisäksi myös suippokorvat tulevat mieleeni. Minusta Star Trek ei alitajunnan kautta yritä mitenkään käännyttää ihmisiä juutalaisiksi. (Ihmeekseni olen huomannut että monet uskovaiset vihaavat Sigmund Freudin mainitsemista, ovat kuin allergisia sille, mutta piillotajuntaselitykset kuitenkin menevät täysillä läpi heti kun joku heistä kuulee tai luulee kuulevansa tai väittää kuulevansa takaperin soitetuissa levyissä saatanallisia äännähdyksiä.)

Asiasta on selittänyt myös muuan juutalainen rabbi.

Ei kommentteja: