sunnuntai 15. kesäkuuta 2008

Viikkogallup: Televisiolupa

Tällä viikolla äänestettiin televisiolupa -asioista. Äänestyksessä eniten suosiota sai ajatus verovaroista, joka on minusta sinänsä järkevä asia, että televisiolupaa tavallisesti kritisoidaan siitä että ei kuitenkaan katso sitä tarpeeksi. Kuitenkin television YLE:n kanavat voidaan nähdä myös julkispalveluna. Siis sellaisena kuin terveydenhuolto tai vaikkapa palolaitos. Kaikki maksavat niistä, vaikka vain harvat joutuvat palomiesten pelastamiksi. Vastaavasti kirjastotkin toimivat, eikä verotusta kritisoida sillä että "kustannan kirjastoja joita en kuitenkaan käytä". Mainostuksella tuotettavia kanavia ei kannattanut kuin yksi. Ilmeisesti kaupallisuus veisi YLEltä esimerkiksi riippumattomuutta, ja se alkaisi tuottamaan muunlaisia ohjelmia. (Joku voisi jopa piruilla että sellaisia joita useimmat ihmiset katsovat. Kyse on tavallaan juuri tästä: YLE tuottaa ohjelmaa myös marginaaliryhmille, sellaisille jotka eivät ole merkittävän suuria, jolloin ne eivät kaupallisia kanavia kiinnosta niinkään. Sillä raha kuitenkin tulee mainostajilta, jotka välittävät isommista massoista.)

Sen sijaan YLEtön digiboksi rajasi mielipiteet paljon tasaisemmin, sen hyvyydestä ei oikein voi sanoa mitään, koska kaikki vaihtoehdot saivat suunnilleen saman verran ääniä...

1 kommentti:

Hillosipuli kirjoitti...

Nyt on kyllä pakko huomauttaa. YLEtön digoboksi ei suinkaan vapauta tv-luvista nykyisen käytännön mukaan. TV-lupa kuuluisi maksaa, vaikka ainoa kanava, jota töllöönsä kykenisi vastaanottamaan olisi turkmenistanilainen ostos-tv.

Jutusta uutisoitiin vähän aikaa sitten, kun muutamat kaapelikanavia katsoneet jättivät digiboksin ostamatta. Heidän kuitenkin kuuluisi maksaa lupamaksu, sillä kaapeliin jäi yksi analoginen kanava, joka on joku urheilukanava. Tv-luvilta he voisivat välttyä vain, jos kävisivät tv-liikkeessä muuttamassa töllönsä sellaiseksi, että vain videoita voi katsoa. Ja sieltä mukaan sitten todiste, jonka voi tvlupatarkastajalle näyttää.

Se, minkä maalaisia kanavia ja kuinka monta tv:ssä näkyy, ei vaikuta tv-lupaan. Jos tv:stä jotain ohjelmaa tulee, niin tv-lupa kuuluisi maksaa. Ei välttämättä kaikista fiksuin käytäntö, mutta näin se vaan menee.