perjantai 6. kesäkuuta 2008

Jo joutui armas aika.

Kuten monet ovat varmaan huomanneet, minulla on ollut kiireitä. Blogin pitäminen taas vaatii aika paljon aikaa. Tästä on seurannut se että on ollut välipäiviä. Kiireiden vuoksi jututkaan eivät ole olleet omaperäisimmästä päästä.

Valitettavasti tämä tila tulee jatkumaan jonnekin jouluun asti. Eli en kykene täydentämään juttuja kuin epäsäännöllisesti jos silloinkaan. Tämä ei tarkoita että blogin pito täysin loppuisi.

Lohdutukseksi kerron teille kuitenkin tarinaa suvivirrestä. Se lauletaan kouluista lomille lähtiessä. Siinä on uskonnollisia sanoja. Ateistit tavallisesti eivät pidä kappaleesta. Minä en pidä siitä koska olen kuullut sen liian monta kertaa.

Tämä ei kuitenkaan ole mikään syy kieltää sen laulamista juhlissa. Ensinnäkin kappale on aika vähän uskonnollinen, sen rakennehan on se, että siinä kehutaan miten luonto on kiva. Ja lopuksi kiitetään Jumalaa tästä kaikesta. Toki tämä loppuosa voi ärsyttää jotakuta.

Tämä ei kuitenkaan estä itse laulua. Se on perinne, ja ateistin kannalta se on kuitenkin vain laulu. Voin laulaa järjettömän Vesku Loirin "pimpeli pimpeli pimpeli pom" -laulun, jossa ei ole päätä eikä häntää. Aivoverisuoneni eivät räjähdä raivosta. Järjettömyys ei siis ole syy, ja mitäpä muitten järjettömyys minulle kuuluisi? Minä olen huolissani vain omista järjettömyyksistäni ja vastuussa niistä, joten uskovaisten vastaavat "pimpeli pom" -jutut ovat heidän oma asiansa.

Eri asia on sitten suvivirren laulamiseen pakottaminen. Ateisti voi olla hiljaa sen aikana. Oppilas voi olla hiljaa sen aikana. (Itse asiassa kannustan tähän.) Opettaja ei voi pakottaa oppilasta rikkomaan uskonnollisia vakaumuksiaan. Jehovan Todistajatkin saavat erikoisvapauden verilettupäivinä, he saavat pinaattilettuja. (Näin kuulin.) Minusta näin homman pitää toimia muutoinkin.

Eli uskoa saa ja siihen kuuluvia laulujakin saa laulaa. Uskonnon ei tarvitse olla "näkymätöntä kellariuskontoa". Mutta se EI saa missään olosuhteissa olla sitä että toisen usko kielletään vääränä. Tässä kohden on vain muistettava että on eri asia sanoa että "Islaminuskossa on moraalittomia ja laittomia käytäntöjä, kuten naisten ympärileikkaus" kuin sanoa että "Islaminuskoa ei saisi olla."