sunnuntai 15. kesäkuuta 2008

Yksisarvinen hämmästytti tiedemiehiä.

Iltasanomat uutisoi eläintarhassa syntynyttä metsäkaurista juuri tuolla otsikolla. Erikoista oli siis se, että peuralla oli syntyessään mutaation vuoksi vain yksi sarvi keskellä otsaa. Jutussa ehdotetaan että tälläinen olisi ollut mahdollisesti yksisarvismyytinkin takana.

Tämä onkin ihan uskottavaa. Eli ihmiset ovat nähneet yksisarvien peuran, jolla on sarvi keskellä otsaa ja sen erikoisuus on tietenkin pistänyt silmään. Kun ne ovat harvinaisia, siihen on liitetty mielikuvia ja huhut ovat muuttaneet sitä. On mahdollisesti ajateltu että se on oma lajinsa ja sitten tehty tälle myyttisiä ominaisuuksia kun eläinlajia ei nähdä kuin harvoin. Laji, jonka edustajia ei ole edes "joka sukupolvessa" vaatii jo ihmisistä jonkinlaista mystistä selitystä. Tämä tarkoittaa sitä että yksisarvinen voi olla uskottava ja faktoista lähtöisin. Mutta jutut ovat muuttuneet ajan mittaan, eivätkä esimerkiksi kertomukset sarven parantavista voimista ole uskottavia. Samoin kuin eivät puheet näkijän ylenpalttisesta hyveellisyydestä.

Hieman sama juttu on varmasti Jumalankin kanssa. Esimerkiksi juutalaisilla tarinat olivat pitkään ei_kirjoitettuna perinteenä. Toki voi olla että tarinat ovat jossain vaiheessa muuttuneet niin pyhiksi, että ne on täytynyt alkaa opetella ulkoa, jolloin ne eivät enää juurikaan muutu. Mutta jotta se pääsisi tähän tilaan, tarinan on levittävä. Ja ennen tätä sille voi käydä kuten yksisarviselle. Tämä tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että vaikka Raamatun kertomusten takana olisi aito Jumalan ilmoitus ja tapahtumat, lopputulos ei ole välttämättä sen faktuaalisempi, kuten ei tuo metsäkauriin vasakaan sisällä niitä mystisiä ominaisuuksia joita yksisarvisiin liitetään. Kysymys ei siis tässä kohden ole niinkään siitä, onko takana todella jokin ilmoitus, vaan enemmänkin siitä miten opettavainen leikki rikkinäinen puhelin onkaan.

Ei kommentteja: