torstai 2. lokakuuta 2008

Maistuisko maito?

P.E.T.A on aloittanut uuden kampanjoinnin. Siinä vastustetaan lehmänmaitoa.

Tähän maitokampanjaan tarttui iltalehtikin lauantain ja sunnuntain numerossaan (27-28.9.) Siinä kerrottiin että P.E.T.A. haluaa että Ben&Jerry's jäätelössä korvattaisiin lehmänmaito ihmisen rintamaidolla. PETA:n kampanjapäällikkö Ashley Byrne sanoi siinä ymmärtävänsä, jos ajatusta pidetään outona, mutta samanaikaisesti kuitenkin on aivan yhtä absurdia että juomme lehmänmaitoa. Orackin mainosti asiasta.

Toinen maitokampanjaan liittyvä säie on se, että P.E.T.A muun muassa julistaa sen tiimoilla että maidonjuonnin ja autismin välillä on yhteys. Eli rokotteiden lisäksi maito on syypää tähän ilmiöön.

En ymmärrä miksi maitoa vastustetaan: Jokainen lehmän nähnytkin suunnilleen tietää että yksi lehmä tuottaa enemmän maitoa mitä vasikat juovat, joten maito ei ole keneltäkään pois. Maitoa saadaan lisäksi paljon, ja jos sitä ei juotaisi, se menisi haaskuuseen ja usea lehmä tapettaisiin kun niiden pitäminen ei olisi kannattavaa, sen sijaan että ne saisivat elää vuosia kuten nyt.

Samoin meillä Suomessa ollaan aina juotu maitoa, eikä autismi ole yleensä ollut ongelma. Kun olemme entinen karjanhoitomaa, on luultavaa että nykyisin maitoa juodaan vähemmän per nenä kuin ennen. Samanaikaisesti kuitenkin rokotevastustajat hokevat mantrana, että autistien määrä on kasvussa.

Tosin ongelmana on se, että en alun perinkään ole pitänyt rokotevastustajien lausumaa luotettavana, enkä ole tarkistanut tietoa mistään. Siksi minusta olisikin oikein, että rokotevastustajat ja P.E.T.A:laiset - jotka pyörivät samoissa piireissä - debatoisivat nyt ensin keskenään selväksi sen, onko autistien määrä suomessa vähentynyt vai ei. Sillä nyt on selvää että toinen heistä on joka tapauksessa väärässä. Ja on hyvinkin mahdollista että molemmat heistä ovat väärässä.

Ei kommentteja: