sunnuntai 12. lokakuuta 2008

Viikkogallup: Newtonin fysiikka.


Tällä viikolla arvuuttelin miten massat muuttuvat. Molemmat ratkaistiin tuntemalla Newtonin esittämä voiman ja vastavoiman laki.
Papukaijan kohdalla tilanteen kuvaus on helpompi: Kun papukaija nousee ilmaan, se suuntaa alas päin kohdistuvan voiman, joka on yhtä suuri kuin voima jolla se nousee ilmaan. Kun papukaijan häkki on pieni, se ei voi nousta tai tippua kovin pitkään, joten oletuksena on suhteellisen tasainen lento. Tällöin alas suuntautuva voima on yhtä suuri kuin ylös päinkin suuntautuvan. Vaaka siis näyttää saman verran. Jos kysyttäisiin että "akvaariossa on kaloja ja vettä sekoitetaan, kuinka käy massan" vastaus olisi varmasti useammin oikein. Nyt enemmistö oli väärässä. 42% oli kuitenkin oikeassa.
Toinen on mutkikkaampi. Kun naru pitää punnusta, se ei vaikuta vesilasiin suoraan eikä kohdista kannattavaa voimaa papukaijan tapaan. Jos lasi olisi tyhjä, massa pysyy samana. Mutta heti jos lasi on "vesilasi", eli siinä on nestettä, tilanne muuttuu jälleen. Nyt punnus nimittäin syrjäyttää vettä. Tämä tarkoittaa sitä että massa nousee, mutta ei punnuksen painon verran, vaan sen antaman nosteen verran. Eli toisin sanoen, paino nousee kuin punnus olisi vettä.

Ei kommentteja: