torstai 2. lokakuuta 2008

Olisiko kysymyksiä?

Sandwalkilla ihmeteltiin Googlelaskurin käyttöä. Aiheena oli se, kuinka Älykkään Suunnittelun kuuluisa mies, DaveScot oli laskeskellut Googlehakuja. Hänestä ne kertoivat siitä kuinka Älykäs Suunnittelu on onnistunut valloittamaan maailman. Hän oli siis vertaillut "scientific creationism", "intelligent design" ja "darwinian evolution" -sanoja ja niiden historioita googletilastoissa. Niissä "intelligent design" oli saanut eniten ääniä ja "darwinian evolution" vähiten.

Hän lopetti blogauksensa kysymykseen "Any Questions?"

Larry Moran kuitenkin huomasi pari jännittävää asiaa tilastoista ja tuosta hausta. Ensimmäinen ja tärkein oli tietysti se, että "darwinian evolution" on sanapari, jota ei käytetä kreationstisten kirjoitusten ulkopuolella, jos mukaan lasketaan myös ÄS. Toisin sanoen kyseinen haku ei kerro yhtään mistään muusta kuin siitä, kuinka paljon kreationistit ovat hakeneet kyseistä sanaparia, ja toisaalta siitä kuinka moni kreationistinen taho kirjoittelee kyseisiä sanoja käyttäen, ja kuinka paljon nämä kirjoitukset ovat sitten saaneet suosiota. DaveScot on puolustautunut tältä kritiikiltä esittämällä että ÄS ei vastusta termiä "evoluution" vaan nimen omaan "darwinian evolution". Tämä puolustus ei kuitenkaan muuta sitä tosiasiaa, että kukaan muu kuin kreationistit eivät käytä kyseistä sanaparia, joten se ei oikeasti liity siihen asiaan, jota he ovat kritisoimassa. Jos evoluutio kiinnostaa, ja sitä kannattaa, ei käytä kreationistista sanaparia "darwinian evolution" vaan hakee "evolution" -termillä. Joten hakuanalyysi ei ole onnistunut tai ainakaan tasapuolinen. ÄS -äläisten normaalia retorista pelleilyä jonka tavoitteena on harhaanjohtaa se voi kyllä olla onnistuneesti.

Toisin sanoen haun tulokset viittaavat siihen, että kreationistiset ja ÄS -tahot eivät ole suosittuja, heidän tekstinsä eivät ole suosittuja ja kiinnostavia, eivätkä kreationistit haeskele tietoa evoluutiosta - mikä taas korreloi sen kanssa että he eivät itse asiassa tunne kritisoimaansa alaa. Nothing new on earth. Sen sijaan kun hauksi otettiin evoluutio, haut olivat todella yleisiä ja päihittivät intelligent designin todella roimasti.

Toinen merkittävä asia oli tietenkin se, miten älykkään suunnittelun suosio on kehittynyt aikojen saatossa. Hauissa oli valtava piikki, joka sattuu ajoittumaan juuri Doverin oikeudenkäynnin aikoihin. Kysymys onkin, miksi ennen tätä oikeudenkäyntiä hakuja oli vähän ja nyt taas? Sillä eihän se voi olla niin, että älykästä suunnittelusta on haettu tietoa vain silloin, kun se uutisoinneissa otti turpaan oikeudessa ja kovasti. Eihän suosio voi olla hävityssä oikeusjutussa, kun kerran Googlehaut kertovat muka jotain olennaista tieteiden suosiosta ja niiden mahdista ja tieteellisyydestä ja kiinnostavuudesta.

Lisäksi mielenkiintoista oli, että sellaiset avainsanat, kuten "Irreducible complexity" on sinä rajalla että Google edes tiedostaa sen olemassaolon. Huippuhetken tieteellinen Älykäs Suunnittelu saakin kun hakutulos tuottaa tekstin: "explanatory filter does not have enough search volume for ranking."

Näyttääkin siltä että evoluutio on suosittua. Ei toki yhtä suosittua kuin porno.

Ei kommentteja: