maanantai 7. heinäkuuta 2008

Mainos vai tietoisku?

Kaduilla uskovaiset jakavat ahkerasti erilaisia lappusia. Niissä tyypillisesti ehdotellaan erilaisia tapahtumia, joita tapahtuu kuoleman jälkeen. Pharyngulassa esiteltiin niistä yksi. Tuo mainos oli aika perinteinen, se rakentui enemmän sen varaan että he olettavat Raamatulle auktoriteetin ja sitten päättävät että Raamatulla on auktoriteetti. Väliin voidaan toki lomittaa muitakin kehäpäätelmiä, kuten että Raamattu on Jumalan teos, joten sillä on auktoriteettia, ja Raamattu taas todistaa Jumalan olemassaolon, joten Jumalakin on tosi. Kun näitä lomitetaan tarpeeksi, saadaan jotain joka ulkoisesti ei näytä kehäpäätelmältä. Tavallaan se ei olekaan sitä, koska niissä on niitä useita.

Toisin sanoen, nämä pampfletit eivät opeta Jumalan rakkautta, vaan pohjimmiltaan pelottelevat uhkailuilla. Minusta tälläinen ei olisi terve lähtökohta uskolle. Että "kuvittele miten ateisteille käy Helvetissä". Lisäksi nämä uhkailut eivät ole kovin uskottavia - paitsi jos jo olet uskossa, jolloin pampflettien käännyttävä voima on turhaa. Toisin sanoen näiden uhkailujen laittaminen tehoaa vain niihin, jotka pampfletin kirjoittajan mukaan "ovat jo terveitä". Jeesus taas taisi mainita jotain siitä, miten terveet eivät tarvinneet parantamista, vaan sairaat.

What If *add lunacy here* ei ole toimivaa käännytystoimintaa ; Tilanne joka näyttää järjettömältä jos et jo usko, ei lähennä uskoon vaan etäännyttää siitä. Jos uskontoni uskoo kuun takana oleviin natseihin, jotka kostavat kaikille jotka eivät ole riittävän "volkish", tämän julistaminen ei lisää kannatusta. Lisäksi aktivismi itse asiassa synnyttää vihaisia ateisteja, jotka tekevät "kostoksi ja vastineeksi" omia sekoilukampanjoitaan - jonka jälkeen kaikilla on tuplasti turhaa riesaa, joka tehoaa vain omiin joukkoihin. Toisin sanoen, uskovaisten lappuaktivismi, eli Jeesusmainosten jakaminen, ei ole tiedottamista, vaan spekulointia, se on usko -tuotteen mainoskampanja. Eikä siinä vielä kaikki! Valitettavasti tällä mainoskampanjalla ei ole sisältöä - ja vielä pahempaa, se ei edes toimi. Se on ainoastaan äänekästä ja aktiivista. Julistus on tehotonta, sen todistaa uskovaisten harvuus vuosien ja vuosikymmenten käännytyksen jälkeen.

Uskonkin, että kadulla ihmisten ignoraation kohteeksi joutuminen, itsensä häpäisy muiden silmissä ja uskottomien silmissä pellejen lappujen levittelyn teho ei perustu käännytykseen, vaan siihen että niiden avulla uskovaiset kokevat olevansa "aktiivisia" ja "ahkeraa sisäpiiriä". He saavat kunnioitusta omien joukossa seisomalla, he saavat "marttyyriaseman". Tätä tietysti vahvistaa se, jos joku vinoilee heille, koska sehän korostaa sitä miten he kärsivät Jeesuksen eteen kuin sankarit.

Toisin sanoen, julistus on ylpeyttä, ei aitoa välittämistä.

Ei kommentteja: