perjantai 25. heinäkuuta 2008

Jeesus - naisten vapauttaja.

Nykykirkon naispappeuskiista on jo vuosia jatkunut asia. Kirkko ei pääse tästä asiasta yksimielisyyteen. Vanhoillisimmat ovat sitä mieltä että Raamatun mukaan naista ei saa laittaa papiksi - ja siispä naisen laittaminen papiksi on moraalitonta, sanoipa siihen muut mitä tahansa. (Samaan tapaan kuin jos Raamattu käskee vainoamaan homoja, homojen vainoaminen on moraalisesti oikein, vaikka kaikki muut kokisivat sen pahana.) Toinen puoli kiistassa taas on sitä mieltä, että tasa -arvoa pitää olla. Kirkkoa syytetään siitä, että he eivät ota vahvasti kantaa tähän asiaan.

Näitä joustavampia näkemyksiä syytetään siitä että he unohtavat sen, että Jeesus vapautti naisen. Että aikaisemmin muissa uskonnoissa naiset ovat eri puolilla ja kaavuissa ja vaikka missä.

Kuitenkaan he eivät näytä tajuavan, että tässä kohden tilanne ei sovi lainkaan: Tämä naisten vapauttaminen on menneisyyttä - nykyisin taas näyttää siltä että kirkko hiljaa hyssytellen sietää eli hyväksyy naispappeuden vastustajia. Vain julkisissa kannanotoissa yleisölle asiasta mainitaan jotain epätasa -arvoisuuden sopimattomuudesta, mutta sitten asialle ei vain tehdä yhtään mitään. Konservatiivien keskuudessa ääni taas on toinen..

Tässä on pointtina oikeastaan kaksi asiaa: Ensinnä on se, että jotta kirkolla olisi mitään syytä olla, sen pitäisi olla moraalinen kompassi. (Tai sitten puheet siitä että moraali mitenkään liittyy kirkkoon ovat hevonpaskaa.) Nyt taas näyttää siltä että kirkko ei ole mikään moraalinen kompassi. Toisaalta emme voi luottaa kirkkoon jonka moraalinen kompassi näyttää taaksepäin. Nyt on niin että kirkon on pakko tehdä asialle jotain: Se ei voi pitää puolikkaita naisia töissä, joten sen on otettava loppujen lopuksi kantaa tähän. Se ei voi pakoilla. Sen on näytettävä mihin suuntaan kirkon moraalinen kompassi osoittaa jotta sen jäsenet voivat sitten päättää osoittaako sen moraalinen kompassi oikeaan suuntaan vai ei.

Toki tiedän, että kirkko ei halua tätä. Mutta se taitaa kertoa lähinnä kirkon halusta kerätä jäsenmaksuja toimintaansa. Toki se voi kertoa karua kieltään myös siitä mihin suuntaan kirkon moraalinen kompassi osoittamaa silloin kun kaikki hyssyttelyt ja muut kompassin suuntimaa kätkevät häiriötekijät poistetaan..

2 kommenttia:

Katilein kirjoitti...

jos kirkko haluaisi naispappeuskiistaan saisi kyllä laitettua painavan pisteen, joten oikeassa olet, hyssytellään. Alkuseurakunnassa oli tutkimusten mukaan naisia, mielestäni tuo pieni tutkimustulos riittää perusteluksi naisten pappeuden hyväksymiselle. On niitä perusteluja tietysti paljon lisääkin...

Katilein kirjoitti...

Sinulla on mielenkiintoinen blogi. Itse uskon Jumalaan (en kyllä ehkä tiukimmassa tai perinteisessä luterilaisessa merkityksessä) ja välillä tuntuu, että ateististen kommenttien laukojat ovat niitä pahimpia hihhuleita, mutta sinun tekstiäsi on miellyttävää lukea.