perjantai 15. elokuuta 2008

My House is My Castle : Uskonto ja moraali

Televisiosarjassa House M.D on usein jaksoja jotka käsittelevät uskonnollisia aiheita. Eilen telkusta tuli tuotantokautta 3, jakso "yliluonnollista". Siinä käsiteltiin uskoa UFOihin samalla tavalla. Sarja ei ole puhtaasti ateistinen, vaan päin vastoin se on kokonaisuutena melko agnostinen. Siinä on vain värikkäitä hahmoja joiden kannanotot ja esitykset ovat erilaisia, ja jopa kärkkäitä. Tämä on ymmärrettävää, koska sarjassa kuitenkin on kyse etupäässä viihdyttämisestä. Siksi olisi kai annettava anteeksi sille että sitä aina tietää että diagnoosi ei voi olla oikea kun jaksoa on vartti jäljellä ja että sairaudet ovat sairaalan elämän nostaman tarinan kannalta oikeanlaisia, sellaisia jotka tuovat siihen mielenkiintoisia liittymäkohtia, mikä on hieman kuin potilaat aina tietäisivät sairastua vain sellaisiin harvinaisiin tauteihin jotka ovat Housen sen hetken elämän kannalta kuvaavia.

Sarja keskittyy persooniin, joten persoonien esittelystä voi olla hyötyä sanomalle.

Gregory House on ateisti, joka ajattelee että ihminen, joka uskoo jumalaan on järjetön koska hän ei voi perustella väitettään tieteellisesti. Hän on siis tiedeuskovainen, jonka mielestä "ei ole yliluonnollista on vain asioita joita emme tiedä vielä". Tämä heijastuu Housen harjoittamaan etiikkaan. Hän antaa piut paut uskontojen määräämälle etiikalle, eikä hän myöskään noudata yleistä mielipidettä, tai edes lakia. Sarjassahan tyypillinen toimintatapa on laiton sairastuneen luo murtautuminen ; Sairaan kotoa löydetään tärkeitä vihjeitä sairauteen, ja kun diagnoosi on tehty, sairas voidaan pelastaa. Housen moraali on kuitenkin kaikkea muuta kuin matala, päin vastoin, hän on kenties televisiohistorian paras esimerkki "yli -ihmisestä" ; Hän on tavallaan "hyvän ja pahan tuolla puolen"; Hän ei ole nihilisti vaan hän seuraa tiettyä etiikkaa. Hän ei rikko lakia koska pitää siitä vaan koska hänelle vastakkain on ikään kuin "eettiset lait vs. potilaan henki". House siis nostaa potilaan elämän -vaikka potilas olisi sitten mikä faith healer tahansa- korkeimmaksi arvoksi, yli uskonnollisen vakaumuksen. House myös harjoittaa monesti ironiaa suhteessa siihen miten hänen ajatellaan olevan paha : Housen vihjataan olevan kuin Jumala, ja hän vitsailee asian vuoksi. Eikä tee sitä siksi että syytökset moraalittomuudesta olisivat oikeita, vaan siksi että se on hänen tapansa käsitellä tuollaisia tilanteita. Hänhän muun muassa vihjailee jatkuvasti huorista, mutta sarjan varrella tälle harrastukselle ei ole löytynyt konkreettisia todisteita. Päin vastoin, kun Wilson asusti hänen luonaan, House huijasti tätä laittamalla merkin siitä että "House on ns. puuhissa". Tosiasiassa hän kuitenkin luki lääkärilehteä ja mietti työn alla olevaa potilasta. House ei myöskään tarkasti tarkkaillen suinkaan lähde siitä lähtökohdasta että hän olisi oikeassa. Sen sijaan hänen toimintansa nojaa riskien analysoinnille, eli sille että jos hänen arvauksensa on oikea, potilas paranee ja jos ei, House saa vihjeen siitä miten edetä. House tyypillisesti erehtyykin usein, mutta tämä ei johdu siitä että hän ei tiedostaisi sitä että on toistuvasti väärin. Tämä on pikemminkin sitä, että se on osa hänen diagnosointitapaansa. Sitä paitsi se luo tietenkin jännittäviä juonenkäänteitä. House ei siis ole omasta mielestään Jumala. Eikä vähiten siksi että jumalat eivät klenkkaa.

Dr. Wilson taas on avoimempi uskonnolle, ja hänelle uskonto edustaa normaalia elämää. Hän antaa potilaiden miettiä tuonpuoleisesta mitä haluaa. Wilson on päällisin puolin ihan moraalinen hahmo, joka kuitenkin aina pyrkii noudattamaan lakia. Hän on kuitenkin taipuvainen erilaisiin inhimillisiin heikkouksiin. Hän seuraa tunteitaan ja siksi ihastuu potilaisiinsa ja ajautuu tämän vuoksi helposti erilaisiin vaikeuksiin.

Dr.Allison Cameron taas on puhtaasti ateisti, jonka mielestä jumalan miettiminen ei edes kuulu ihmiselle. Hän on korostetun eettinen. Hän ei saa etiikkaansa uskonnosta, vaan empaattisuudestaan. Siinä missä House pyrkii kuolettamaan tunteensa, koska ne ovat hänestä tiellä, Cameron sen sijaan pelkää tuollaista paatumista. Cameron ei välitä potilaiden uskonnollisesta vakaumuksesta ja antaa näiden olla mitä mieltä haluavat. Cameronille hekin ovat ihmisiä, eikä vakaumus siksi ole niin olennaista koska se ei muuta tätä tosiasiaa.

Dr.Eric Foreman taas on sarjan varrella kehittynyt uskonnollisemmaksi, koska kääntymisen syyt ovat olleet erilaisia vakavia sairaustiloja, hänen uskonnollisuutensa kumpuaa uskon tuomasta rauhasta. Muutoin Foreman ei ole erityisen vakaumuksellinen eikä uskonnollisuus ole vaikuttanut hänen etiikkaansa. Hän on etiikaltaan samanlainen ennen kuin jälkeen kääntymisensä.

Dr. Robert Chase taas on entinen uskovainen, joka toisaalta tuntee suunnatonta vetoa uskontoon ja toisaalta kohdatessaan siihen liittyviä ilmiöitä, kuten nunnia, hänen ensireaktionsa on ärsyyntyminen. Chase ei ole niinkään moraali -ihmisiä. Hänen toimintaansa ohjaa enemmänkin se, kumpi on kulloinkin tärkeämpi: työyhteisössä toimiminen vai lainkuuliaisuus. Hän ei riko sääntöjä ennen kuin niiden noudattaminen toisi sosiaalisia vaikeuksia. Hän on kuitenkin yllättäen sarjan vähiten lakia rikkovia tahoja. Eikä niinkään etiikkansa kuin "laiskuutensa" seurauksena.

Tästä voidaankin miettiä sitä kuinka paljon etiikka ei ole sidottu niinkään vakaumukseen kuin muihin asioihin. Ihminen voi toimia eettisesti eri teitä. Ei ole pakkoa olla uskovainen tai ateisti ollakseen hyvä.

Ei kommentteja: