maanantai 25. toukokuuta 2009

Kummien löytäminen ja ateistien markkinat.

SalliHoo tuo esiin uuden pulman kastamisessa:
"Meillä on nyt kastetilaisuutta järjestäessä tullut ihan mahdoton tehtävä kummien löytämisestä. Joita oltiin ajateltu, eivät nyt kysyttäessä kuulukaan kirkkoon ja niin tuntuu olevan kaikkien vähänkin potentiaalisten ystävien ja sukulaisten laita! Ollaan jo varamiehen varamiehissä ja tuntuu jo vaivaantuneelta pyytää ihmisiltä, joittenka kanssa ei olla oltu aikoihin tekemisissä."

Nostan tämän esiin, koska paikallislehdessä on juteltu siitä miten osalla perheistä ei ole lähipiirissään enää välttämättä ainuttakaan kirkkoon kuuluvaa. Kasteeseen taas tarvitaan kummeja.

Pielavesi-Keitele uutisoikin siitä miksi paikallislehdessä asiasta juteltiin:
"Helsingin hiippakuntavaltuusto on tehnyt aloitteen kummien vähimmäismäärän muuttamisesta kahdesta yhteen. Esityksen mukaan lapsi jätetään yhä useammin kastamatta, koska hänelle ei löydy kummiksi kahta evankelis-luterilaisen kirkon konfirmoitua jäsentä."

Tämä ei tietysti ole ongelma kovin suurelle osalle porukkaa. Tässä vaikuttaa kuitenkin se, että joillain ihmisillä on suhteellisen vähän tuttuja. Lisäksi ateistit eivät jaotu satunnaisesti. Ateisteja on enemmän nuorissa kuin vanhoissa ja ne ovat lisäksi paikallisesti sijoittuneet. Kun muistamme että "nuoremmat" tarvitsevat kastetta useammin kuin "vanhemmat" (vaikka kaikki kastetta lapselleen haluavat ovat tietysti vanhempia, mutta väärässä mielessä). Näin tilastollisesti löytyy ihmisiä joilla ei ole oikeasti saatavina niitä kummeja.

Tämä on sinänsä erikoinen juttu, koska kummi on periaatteessa aika harvoin aktiivinen. Aika usein hän on passiivinen nimi paperissa. Tässä ateistien ja muu -uskoisten määrä tavallaan vaikeuttaa vanhempien roolia. Tämä on tietysti hieman epäreilua niitä kohtaan jotka haluavat lapsensa kastaa ja jotka eivät kummeja löydä. Mutta syy ei ole ateistien vaan kirkon omien sääntöjen. Siksi siihen haetaankin muutosta.

Tämänkaltaiset ongelmat kumoavat eräiden väitteet siitä että "ateistien markkinat on jo täynnä", eli että ateistien määrä on suunnilleen vakio eikä sitä voi kasvattaa. Ennen ei ollut tälläisiä pulmia. Vasta nyt tälläisiä joudutaan ehdottelemaan. Ja uskoisin että jos kasteessa lasta ei liitettäisi kirkkoon vaan se olisi vasta rippikoulun jälkeen ja johon liittyisi lupa liittyä ja erota kirkosta vapaaehtoisesti kuten haluaa, kuten haluaisin, kirkkoon kuulumattomien määrä kasvaisi paljon. Ateistejen markkinat eivät ole tyydyttyneet. Ainut syy miksi se ei kasva enemmän on se, että "rastiruutuun" jossain eroamissivustollakin on aktiivista toimintaa. On helpompaa vain kuulua passiivisesti. Etenkin kun "kirkkoon kuulumisen jäsenmaksua" ei joudu aktiivisesti naputtamaan tilille, vaan se lähtee palkasta automaattisesti.

Ei kommentteja: