maanantai 11. toukokuuta 2009

Isä Mitro ja PR.

"Isä" Mitron, eli Mitro Revon ehdokkuus on herättänyt melko erikoista vastustusta. "Piispainkokous käsittelee perjantaina sitä, onko Isä Mitrona tunnetun Revon soveliasta olla ehdolla eurovaaleissa." Tämä on ratkaisuna ollut melko erikoinen.

Ensinnäkin, onhan sitä pappeja ollut politiikassa aina. Ja tulevaisuudessakin on. Sitä kautta on erikoista, että miksi vaaliehdokkuutta pelätään: Luulisi että vaikuttaminen näyttäisi siltä että he eivät ole passiivisia vaan aktiivisia ihmisiä.

Toisekseen tämä on ongelmallista, koska kun ortodoksikirkko on "vähemmistökirkko", kuva siitä on aika epämääräinen. Ainakin minulla on tapahtunut vahva leimaantuminen siten että kun mainitaan ortodoksinen kirkko, mieleen juolahtaa Isä Mitro. Ja Isä Mitrosta ortodoksinen kirkko. Tämänkaltainen liite on ortodoksiselle kirkolle hyvä, koska Mitro on aina esiintynyt leppoisana ja mukavana miehenä ; Valtionkirkolta ei löydy samanlaista veikeää tyyppiä, ehkä syy on siinä että pääluvulla laskien massaa on enemmän, erottautuminen on vaikeampaa; En tiedä ortodoksisesta kirkosta paljoakaan, joten Mitroon tiivistynyt kuva ei ole sisältänyt oikein mitään negatiivista.

Nyt jos Isä Mitroa syytetään ikään kuin kurittomuudesta ja epäortodoksisuudesta, syntyy väkisinkin mielikuva siitä että "kivaa miestä kiusaavat". Se ei ole hyvää PR:ää ortodoksiselle kirkolle. Toki se voi tuoda Mitrolle ääniä yllättäviltä tahoilta - kuten vaikka minun kavereilta.

Tilanne olisi varmasti rauennut jos ortodoksinen kirkko ei olisi reagoinut mitenkään. Oltaisiin vain ajateltu että vähemmistökirkkoa edustaa kivan oloinen mies euroopassa. Ortodoksinen kirkko on nyt taas tilanteessa että jos se moittii Repoa, sitä odottaa yleinen julkisuuskuvan lasku. Jos se taas jättää moittimatta, sen rivijäsenet luultavasti reagoivat negatiivisesti koska tässä on selvästi vihjattu siihen että jotain pitäisi tehdä - tekemättä jättäminen näyttää siltä kuin jotain ei sitten uskallettaisi tehdä, kun julkisuuskuva... Eli ihan itse ovat nyt ajaneet itsensä tilanteeseen, jossa ollaan puun ja kuoren välissä.

1 kommentti:

bleue kirjoitti...

Pakkohan niiden kirkon päämiesten oli reagoida, kun papinvalassa käsittääkseni pappi sitoutuu olemaan asettumatta minkään maallisen vallan puolelle tjsp, olemaan ottamatta kantaa poliittisissa kysymyksissä. Eli isä Mitro syyllistyi virkavirheeseen/rikkoi papinvalansa.

Näin ainakin olen asian ymmärtänyt, ortodoksinen äitini kun on närkästyneenä paasannut Mitrosta kerran jos toisenkin...