torstai 7. toukokuuta 2009

Pat Robertson kertoo ultimaattisesta synnistä.

Yllä olevassa videossa Pat Robertson neuvoo uskovaa, jolla on suhde ateistin kanssa. Pelin henki on se, että "Atheist's Serve the Devil". Ateisti ei ole vain epäuskova, vaan aktiivinen saatananpalvoja. Olennaista eria kahden välillä ei fundamentalistille ole. Joko täysin puolella tai täysin vastaan.

Tässä kohden Robertson mainitsee mielenkiintoisia asioita. Kun uskova kysyy:

"How do you think we can interact with each other peacefully when it comes to spiritual matters?"

Eli miettii miten he voivat tulla sopuisasti toimeen, ei vastauksena ole kunnioitus ja keskustelu jossa voidaan olla erimielisiä ja jossa ei käännytetä vaan ymmärretään että toinen voi olla erimielinen. Tälläistä voisi odottaa, sillä parisuhteeseen sitoutuminen on fundamentalisteille tärkeää, sen rikkominen on moniavioisuutta, syntiä, huoruutta. Robertson kuitenkin neuvoo:

"Dump him."

Eli hän kannustaa huoruuteen. Se on ilmeisesti pienempi synti kuin ateistin kanssa eläminen. (Toki jo se, että joku on niin uskova, että ajattelee että Pat Robertsonilla on mitään luotettavuutta missään on hyväksytty syy eroon.)

Joku voisi ajatella että Robertson on vain normaali äksy fundamentalisti. On hyvä huomata että hänen näkemyksensä syntyy täysin loogisesti suoraan hänen uskostaan. Hän ei ole vain vihainen ja perustele sitä Jumalalla. Hän ottaa vihansa suoraan uskostaan. Sillä fundamentalismissahan ongelmana on se, että jos elät jonkun ateistin kanssa, hän on samanaikaisesti vaara muutamalla tavalla:
* Uskova kokee että puoliso jättää "sen hänen juttunsa" ulkopuolelle. Kun ihminen uskoo vahvasti ja rakentaa luonteensa ja identiteettinsä tämän ympärille, tämän hylkääminen on helposti aika iso juttu.
* Uskova elää sen kanssa että jos toinen on ateisti, tämä joutuu Helvettiin. Tämä taatusti lisää innokasta käännyttämistä joka jatkuu vuorokauden ympäri. Ateistilla ei ole samanlaista tuskaa; Hänen puolisonsa on korkeintaan irrationaalinen ja hupsu. Mitään kidutukseen verrattavaa ei ole luvassa. Tämä johtaa siihen että helposti käy niin että ateisti joutuu kunnioittamaan kun erimielisyyden lausumista pidetään pahana uskovan toimesta. Tai sitten kunnioittaa vapaehtoisesti toisen vakaumusta. Uskovaa sama juttu ei toimi. Hän ei kunnioita toista, koska hänen oman vakaumuksensa sisältä nousee se, että hän ei ole kunnioittamatta vaan on pelastamassa. Kun ateisti ei jaa tätä samaa uskomusta, tilanne on hänen kohdaltaan vain sitä epäkunnioituksen alla olemista.
* Lisäksi fundamentalismissa ajatellaan että nimen omaan usko tuo sen hyvyyden. Siksi välittävä, hyvä, ateisti jonka kanssa elää joka päivä ja jota rakastaa on malliesimerkki tapauksesta joka iskee suoraan naamaan tuota perususkomusta. Tämä taas itse asiassa vaarantaa koko uskonnon perustan. Se luo jännitettä joka voi johtaa uskon menettämiseen ilman että kukaan sanallakaan käännuttää. Ja tämän vuoksi USA:n megakirkot, lahkot ja kultit pyrkivät luomaan suljettuja yhteisöjä, jossa sisällä on vain samanmielisiä. Näin ei kohdata "kivaa toisinajattelijaa". Tällä varmistetaan että kohtaaminen ulkopuolisen kanssa on käännytystilanne, jossa uskova on ylemmyysasemassa, opettajana, ja toinen alempana, oppilaana. Lisäksi uskova vittuilee siitä että toinen on paska, joten seurauksena voi olla provosoitumista. Tämä taas vahvistaa uskovan käsitystä siitä että ulkopuoliset ovat juuri niin pahoja kuin väitetään. Omaa käytöstä ei koeta tahallisena ja aktiivisena ärsyttämisenä. Se ei tunnu siltä koska se on institutionalisoitu ja siitä on tehty hyve, velvollisuus ja se on määritetty pelastamiseksi. Ulkopuolinen, joka ei tätä toiminnan suurta uudelleenmäärittelyä jaa, tietenkin näkee mistä todella on kysymys.

Olen siis sitä mieltä että tuollainen parisuhde on varmasti haastava molemmille. En usko että usko itsessään irrottaa. Ateismi varsinkaan ei irrota. Mutta uskontoihin on sisäänrakennettu itseriittoisuus, jossa muut ovat pahoja ja syntisiä. Kun ideologia on paitsi kannanotto, myös tälläinen aatteen vuoksi vahvasti ihmiset eriarvoistava, on selvää että eroaminen on erittäin hyvä vaihtoehto.

Ei kommentteja: