torstai 25. syyskuuta 2008

Kirkko ja hyväntekeväisyyden nimi.

Seurasin Paholaisen Asianajajan vinkkiä, ja luin vanhempaa Me Naiset lehteä. Jutussa mainittiin esimerkiksi siitä, kuinka kirkko mainostaa ja mitä se tarkoittaa suomeksi. Tämä olikin mielenkiintoista tavaraa:

Kirkko itse ilmoitti (Helsingin osuus) että sen rahankäyttö jakautui seuraavasti:
28% Nuoret ja Lapset
6% Aikuiset
6% Musiikki
7% Tiedotus
24% Auttamistyö Suomessa ja ulkomailla
16% Kaste, häät ja hautajaiset
13% Jumalanpalvelukset


Eli suurin potti meni hyväntekeväisyyteen. Tätähän Kirkko mainostaakin. Se kuluttaa rahojaan auttamiseen. Ja siihen mikä minusta kuuluisi kunnille ja muille. Eli toiminta joka ei suoraan liity uskontoon. Luvut näyttävät kuitenkin mukavilta.

Kuitenkin luvut oltiin analysoitu myös toisella tavalla. Tilinpäätöksestä selvisi että kulut jakautuivat seuraavalla tavalla:
70,4% Palkat
1,7% Annetut avustukset
4% Tarvikkeet ja tavarat
12,6% Vuokrat
11,3% Palvelujen ostot

Toisin sanoen kirkko ei muista mainita että suurin kuluerä on palkoissa. Kirkko mainostaa kuinka se tekee yhteishyvää paljon. Toisaalta pitääkin, kun se kerran yhteisöverotusta kehtaa kaikilta, ateisteiltakin, kerätä. Lisäanalyysi tuo auttamiseen kuitenkin lisää perspektiiviä:
Kirkko laskee auttamiseksi erikoisia juttuja. Projekteja oli Me Naisten selvityksessä seuraavia:

"Tämä minun seurakuntani tukee kristillistä sanomaa levittävää radiokanavaa Intiassa vajaalla 1000 eurolla vuodessa, koulua Namibiassa 2500 eurolla vuodessa, paria lähetystyötekijää yhteensä 5000 eurolla ja merimieskirkkoa Kyproksessa 170 eurolla."

Kirkon nimissä aputyö on muutakin kuin mitä muille tulee mieleen. Esimerkiksi jeesusradiokanava ulkomailla ei välttämättä ole se mihin haluaisin priorisoida verorahojani. Samoin tuntuisi erikoiselta kutsua avustustyöksi sitä, että hädänalaisille kertoo ilmaiseksi Jeesuksesta. Tai ilmaiseksi ja ilmaiseksi: Veronmaksajahan maksaa siitä kertomisesta. Se on ilmaista ainoastaan julistuksen kohteelle. Itse en haluaisi että kauppaostoksillani rahoitetaan tälläistä. Minusta auttaa saa kuka tahansa, ja jopa rahasta mutta "auttamiseksi" ei sitten saa kutsua ihan mitä vain!

Lisäksi jutusta selvisi, että kirkolla riittää rahaa. Juha Kinnusen analyysi paljasti että kirkolla on pääomaa saman verran kuin Neste Oililla. Plussaa tulee 70 miljoonaa vuodessa. Ja kun eroajat ovat nuoria, joilla ei vielä juurikaan ole tuloja, ei kirkon takkiin tuleminen tunnu ainakaan vielä paljoakaan. Kirkko ei siis ole missään taloudellisissa vaikeuksissa vielä pitkään aikaan.

Ei kommentteja: