maanantai 17. elokuuta 2009

Huikeat voitot.

Tämän päivän Ilta~Sanomat kertoi että italiassa on valtava lottovoitto jaossa. Se on niin huima, että saksasta asti tulee lottoturisteja pelaamaan lottoa. Ja kortteja enemmän myydään lottokuponkeja. 139 miljoonaa kiinnostaa.

Arvonnan piti alun perin olla tänään, mutta sitä on siirretty pyhäpäivien vuoksi. Italialaiset katoliset piispat eivät ole tykänneet tästä siirrosta huolimatta lotosta. Domenico Sigalinin mukaan se on epäjumalien palvontaa, kun ihmiset kääntyvät rahan puoleen Jumalan sijasta.

Monet muutkin uskonmiehet pitävät sitä pahana: "Italian katoliset piispat ovat paheksuneet arvontaa ja sanoneet sen olevan moraalitonta ja lietsovan turhaa toivoa ihmisissä."

Minäkin olen järkyttynyt ahneista italialaisista. Sillä nyt ihmisten käytös selvästi rikkoo niitä oikeuksia joihin katolisella kirkolla on perinteisesti italiassa ollut yksityisoikeus.

Kuitenkin toisaalta lotonpelaajia ymmärtää. Itsekin valitsisin loton ennemmin kuin Jumalan. Sillä lotto luvataan jakaa harvalle, ja se menee harvalle. Siinä luvataan konkreettista rahaa ja siitä saadaan konkreettista rahaa. Kirkko sen sijaan lupaa monille, mutta ei ole varmaa että palkintoa menisi edes harvalle. Itse asiassa kirkko ei ole toistaiseksi todistanut että se on edes kykenevä jakamaan lupaamaansa palkontoa.

Ei kommentteja: