torstai 11. joulukuuta 2008

Ateismi Kirkosta.

Helsingin Hiippahatut ovat kirjoitelleet ateismista. On hyvä, että ateismista kirjoitetaan muustakin kannalta kuin ateistien omasta. Samalla tulee kai lupa käydä vuoroin vieraissa.

Kirkon kanta näyttää olevan se, että "Molemminpuolista hyökkäilyä hedelmällisempää olisi toisen kuunteleminen ja oppiminen." Kirkon kannalta olennainen syy tosin taitaa löytyä alusta. Eli kirkosta eroamisen syistä.

Siinä, missä rahallisista syistä eroaminen voi tuntua typerältä, harva ihminen voi ruveta perustelemaan sitä, miksi kirkkoon pitäisi kuulua, jos oma aate on aivan erilainen. Toki ateismin hyvä puoli on siinä, että ateisti voi toimia vaikkapa pappina; Hänellä ei ole mitään taikauskoista pelkoa siitä että hän saisi jonkun erityisen tuomion tai rangaistuksen väärän Jumalan palvomisesta. Tosin voisi olla vaikeaa päivästä toiseen tehdä kirkon töitä.

Tässä taas tulee vastaan se, mikä näyttää unohtuvan; Ateistin voi olla vaikeaa perustella kirkkoon kuulumista diakoniatyöllä, jos hän samalla kokee toimivansa aatteensa vastaisesti, tukevansa aputyön lisäksi laajemminkin koko järjestelmää. Sillä ei ole väliä paljonko varaa siihen kuluu kokonaisuudesta, vaikka 1/10 000 000 000 000 000 000 000, jos tämä minimaalinen osa on riittävän vaikutusvaltainen ja näkyvä.

Samaan yksityiskohtaan vetoan myös siinä kohden, kun uskonnon väkivallattomuutta perustellaan oppisisällöllä. Se ei yksinään estä asiaa; Pitää katsoa tilastoja ja katsoa onko väkivallanteko yleisempää vai harvinaisempaa uskovaisten kuin muunlaisten ihmisten kesken. Jos se ei ole harvinaisempaa, ei ole syytä väittää että opin väkivallattomuus lisääntyisi. Ja jos opin nimessä tehdään enemmän pahaa kuin muiden nimissä, se lisää väkivaltaa, jokin opissa saisi ihmiset innostettua toimimaan "oppia vastaan". Toisaalta ateistinkin on vaikeaa opillaan perustella väkivaltaa.

Koska varsinaista oppia tästä asiassa siinä ei taida olla. Sitä ei ole erikseen kielletty, mutta toisaalta siinä ei ole mitään erikseen sallittukaan. Ateisti joutuu kuitenkin tekemään aina jotain, ja tämän syyn hän saa muualta. Minulle ateismin arvo tulee juuri siitä, että arvoja ei pakoteta ihmisten päihin. Tosin hieman tuntuu että jotkut tahot yrittävät muuta.

Mutta itse uskon että uskovaiset ja ateistit ovat suunnilleen yhtä aktiivisia väkivallan harrastajia.

Ei kommentteja: